Çözüm süreci ile tarımda spekülasyon sona erecek

Çözüm süreci ile tarımda spekülasyon sona erecek

Tarım ve hayvancılık ürünlerinde dönem dönem yapılan fırsatçılık, çözüm sürecinin ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da köylerine dönmeye başlayanların yapacakları tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle sona erecek.

Yıllardır atıl duran tarım arazileri ve meralarla bölge yakın bir gelecekte Ortadoğu’nun gıda üssü olmaya aday. Daha önce et, süt, buğday, ayçiçeği yağı gibi birçok üründe yapılan fırsatçılık da bölgede yetiştirilecek ürün ve hayvanlarla tarih olacak.

BOŞALTILAN KÖYLERE DÖNÜŞLER HIZLANDI

Yeni Akit’e Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, çözüm süreci ile Türkiye’de bahar havasının oluştuğuna dikkat çekti. Doğu ve Güneydoğu’da köyleri boşaltılan vatandaşların, büyük şehirlerin varoşlarında yokluğa mahkum edildiğini hatırlatan Erdoğan, bu vatandaşların çözüm süreci ile birlikte artık atıl halde duran köylerine dönmeye başladıklarına dikkat çekti. Yayla yasaklarının da kaldırıldığını aktaran Erdoğan, insanların artık kendi köylerinde hayvancılık yapmaya başlayacağını bildirdi. Bölgede hayvancılığa hızlı bir dönüş başladığını söyleyen Erdoğan, “Ayrıca ihtiyaç sahibi ailelere sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan dağıtılıyor. İşletme kurmak isteyenlere yönelik de çeşitli teşvikler veriliyor. Bu teşviklerle tarım ve hayvancılıkta patlama yaşanacak. Et ve tarım ürünleri fiyatlarında yapılan spekülasyonlar tarihe karış Et, süt, buğday, ayçiçek yağı gibi üründe yapılan fırsatçılık, çözüm sürecinin ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yapılacak tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle sona erecek. Yıllardır atıl duran tarım arazileri ve meralarla yakın bir gelecekte Ortadoğu’nun gıda üssü olmaya aday olan bölgeye dönüşler hızlandı. Et, süt, buğday, ayçiçek yağı gibi üründe yapılan fırsatçılık, çözüm sürecinin ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yapılacak tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle sona erecek. Yıllardır atıl duran tarım arazileri ve meralarla yakın bir gelecekte Ortadoğu’nun gıda üssü olmaya aday olan bölgeye dönüşler hızlandı. acak” dedi.

BÖLGE ORTADOĞU’NUN GIDA MERKEZİ HALİNE GELECEK

Terör olayları nedeniyle tarım ve hayvancılığın büyük darbe aldığını aktaran Erdoğan, “Yıllardır ekilemeyen tarlalar üretimle buluşacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yeniden tarım ve hayvancılığın bir üssü olacak” diye konuştu. Doğu’nun büyükbaş hayvancılıkta, Güneydoğu’nun ise küçükbaş hayvancılıkta sıçrama yapacağını vurgulayan Erdoğan, Güneydoğu Anadolu bölgesi bir gıda üssü, yakın bir gelecekte Ortadoğu’nun bir gıda merkezi haline geleceğini kaydetti. Bölgede meyve bahçeleri ile ilgili bakanlığın büyük destekleri bulunduğunu belirten Erdoğan, yeni oluşturulan bahçelerle Adıyaman’ın bölgenin nar üssü olma yolunda ilerlediğini dile getirdi.

SULANABİLİR TARIM ARAZİSİ ORANI ARTIYOR

Bölgede yapılan barajlarla sulu tarımın artacağını belirten Erdoğan, artık köylerine dönen vatandaşların kendi arazilerinde ürün yetiştireceğini kaydetti.  Yıllardır ekilip biçilemeyen arazilerin tarımla buluşacağını söyleyen Erdoğan, “Bölgedeki sulanabilir tarım arazilerinin oranı yakın bir gelecekte yüzde 60’a çıkacak. Buğday, arpa, mercimek, yem bitkileri üretimi katlanacak. İnsanlar hem doğup büyüdükleri topraklarında çalışacaklar, hem para kazanacaklar. Kendi işlerinin patronları olacaklar. Bölge insanı bunun mutluluğu içerisinde, bölgede bayram havası var. Vatandaşlar daha önce gidemedikleri köylerinde yaşıyor, kırlarında bayırlarında piknik yapıyor” dedi.

Akit