Çözüm Süreci hayvancılığa can verdi

Çözüm Süreci hayvancılığa can verdi

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, çözüm süreci ile birlikte ülke genelindeki küçükbaş hayvan sayısının 40 milyona, büyükbaş hayvan sayısının ise 14,5 milyona ulaştığını söyledi.

Tunç, bölgede hayvancılığın yaygınlaşmasının et fiyatlarını ucuzlatacağını ve yeniden et ihracatının önünü açacağını söyledi.
 
Çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sağlanan huzur ortamı, hayvancılığın yeniden gelişmesini sağladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, geçmişte terör korkusu nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bitme noktasına gelen hayvancılığın yeniden canlanmaya başladığını söyledi. Üreticiler olarak Çözüm Süreci'ni çok önemsediklerini ve sektörün önünü açacağına inandıklarını ifade eden Tunç, "Çözüm süreci hayvancılıkta dönüm noktası oldu. İnsanlar yeniden köylerine, yaylalara dönerek hayvancılığa başladı. Daha önce isimleri unutulan yaylalara giden köylüler, hayvancılık yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Erzurum'da 3 bin 200 metre yükseklikte hayvanlar otlatılıyor" diye konuştu. Süreçle birlikte bölgedeki hayvancılığın yüzde 20 oranında arttığını vurgulayan Tunç, ülke genelindeki küçükbaş hayvan sayısının 40 milyona, büyükbaş hayvan sayısının ise 14,5 milyona ulaştığını kaydetti. Tunç, özellikle küçükbaş hayvancılığın önemli gelişme gösterdiğini ifade etti.
 
MERALAR ÇÖLLEŞMEKTEN KURTARILDI
 
Tunç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun açık alanda serbest besicilik yapmak için son derece uygun, et ve süt ürünlerinin de çok daha kaliteli olduğunu vurguladı. Bölgede hayvancılığın yeniden canlanmasının yayla ve meraları da yok olmaktan kurtardığını ifade eden Tunç, "Hayvanlar yayılmayınca otlak alanlar bir süre sonra çoraklaşıyor ve arazi çölleşiyor. Çölleşen arazide tekrar hayvancılık yapmak imkansız hale geliyor. Çözüm süresi aslında Türkiye'de hayvancılık sektörünün geleceğini de kurtarmış oluyor" diye konuştu.
 
'YENİDEN ET İHRAÇ ETMEYE BAŞLAYACAĞIZ'
 
Tarımın bile doğru düzgün yapılamadığı bölgeye en elverişli işin hayvancılık olduğuna dikkati çeken Tunç, şöyle devam etti: "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapabileceğimiz en iyi iş besicilik. Çözüm süreciyle birlikte bu potansiyeli tekrar değerlendirmeye başladık. Bu bölgede hayvancılığın daha da yaygınlaşması et fiyatlarının ucuzlamasını sağlayacağı gibi Türkiye'nin yeniden et ihraç etmesinin de önünü açacaktır. Ülke olarak geçmişte bütün Arap ülkelerinin kırmızı et ihtiyacını karşılardık. Bunu yeniden sağlayabiliriz. Üreticiler olarak hedefimiz ihracat, ilerleyen yıllarda yeniden et ihraç etmeye başlayacağız."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.