Çözüm süreci çiftçinin yüzünü güldürdü

Çözüm süreci çiftçinin yüzünü güldürdü

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayatın her alanında kendini hissettiren çözüm süreci, Van’da özellikle tarım ve hayvancılığın canlanmasını sağladı.

Güvenlik nedeniyle uzun yıllar kullanılamayan mera ve yaylalardaki yasağın kalkmasıyla küçükbaş hayvan sayısında yüzde 10’luk artış sağlandı

oğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayatın her alanında kendini hissettiren çözüm süreci, Van’da özellikle tarım ve hayvancılığın canlanmasını sağladı. Bir yılı aşkın süredir silah seslerinin duyulmadığı ve meraların güven içinde yaylacılara açıldığı Van’da, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde büyük artış yaşandı. Kentte sosyal yaşamdaki hareketliliğin yanı sıra tarımsal ve hayvansal alanda da bereket yaşanıyor. Süreçle birlikte güvenlik nedeniyle uzun yıllar kullanılamayan mera, yayla ve araziler yeniden tarıma kazandırıldı.

“Çiftçi doğal ortamdan masrafsız istifade etti”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, yaptığı açıklamada, çözüm süreci sonrası Van’ın tarım ve hayvancılıkta önemli mesafe aldığını söyledi. Bölgedeki olumlu gelişmelerin ardından vatandaşların tarımsal faaliyetlere ağırlık vermeye başladığını belirten Altuner, Van’ın mera varlığı bakımından Türkiye’nin yüzde 10’unu bünyesinde bulundurduğunu ifade etti. Geçmişte terör olayları nedeniyle vatandaşların arazileri kullanamadığını ve meraların atıl vaziyette kaldığını anımsatan Altuner, çözüm süreciyle yaşanan olumlu gelişmelerin ardından vatandaşların mera ve yaylaları kullanmaya başladığını dile getirdi.

Olumlu gelişmelerin küçükbaş hayvan sayısında artış yarattığına değinen Altuner, şunları ifade etti:

“Türkiye’nin yüzde 10’luk koyun varlığına sahibiz. Çözüm süreciyle mera ve yaylalarda yasakların kaldırılması bir yılı buluyor. Özelikle koyun varlığımız çok arttı. Meraların hayvan yetiştiriciliğine sunulması, ciddi bir kullanım alanı oluşturdu. 2012 yılında 2 milyon 308 bin civarında olan küçükbaş hayvan varlığı, 2013 yılı rakamlarına göre 2 milyon 456 bin civarına ulaştı. Bu yüzde10’luk bir artış demek. Bu rakam Van için çok büyük bir rakam olmazsa bile sayıdaki artış bazı illerin toplam koyun varlığına denk. Ayrıca mera ve yaylaların kullanılmasıyla hayvancılık doğal alanlarda yapılmaya başlandı. Böylece kaba yem girdisi düştü ve masrafsız bir şekilde hayvancılık yapılmaya başlandı. Besiciler herhangi bir masraf yapmadan bu alanlardan istifade edecek.”

“Tarım Van’da gözde sektör haline geldi”

Tarımsal alandaki gelişmenin vatandaşın gelir seviyesini de artıracağını bildiren Altuner, tarımın çözüm süreciyle birlikte Van’da en gözde sektör haline geldiğini kaydetti. Amaçlarının bölgede ekoturizmin gelişmesini sağlamak olduğunu anlatan Altuner, “İlimizde ekoturizm bünyesinde kullanılabilecek çok sayıda doğal yer var. Barış sürecinin devam etmesi halinde bundan yararlanma kat sayımız da artacak” dedi.

“Et fiyatları daha da düşecek”

Hayvancılıkta en yüksek girdinin kaba yem fiyatları oldu€unu vurgulayan Altuner, kaba yemin mera ve yaylalardan temin edilmesiyle masrafların düflece€ini, bunun da et fiyatlarının düflmesine imkan tanıyaca€ını dile getirdi. Altuner, “Bundan sonra et fiyatlarında düflüfl yaflanacak. Et fiyatları belli bir seviye indikten sonra bir istikrar görecektir. fiu an var ama daha da düflmesi gündeme gelecek ve fiyat düflecek. Bununla beraber ‘sözleflmeli besicilik’ gündeme gelecek. Büyük firmalar ilimizdeki besicilerle irtibat kuracak ve sözleflmeli besicilik yaygınlaflacak. Bu bir süreçtir bugünden yarına olacak bir fley de€il. Bunun kısa, orta ve uzun vadeli kazanımları olacak” ifadelerini kullandı.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.