Çöpten enerji üretimi kapıda

Çöpten enerji üretimi kapıda

Ev ve tarım atıklarının enerjiye dönüşümünü teşvik etmek için kurulan Biyoenerji Derneği ilk atölye çalışmasını yaptı.

Hamdi Koç'oğlu 'nun haberi:

Albayrak Grubu'nun kurucu üyelerinden olduğu derneğin başkanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, atıklardan katı, sıvı ve gaz yakıt üretimine destek vereceklerini söyledi.

Albayrak Grup'un kuruculuğunda rol oynadığı Biyoenerji Derneği dün ilk atölye çalışmasını yaptı. Tarım, hayvan, bitki, orman ve evsel ürünlerden oluşan atık maddelerden elektrik üretmek ve sektöre yönelik faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla 19 Şubat 2014'te kurulan Biyoenerji Derneği, yapacakları elektrik üretimi ile Türkiye'ye katkı sağlamayı amaçlıyor. Yapılacak faaliyetler ile dünya enerji üretimi sıralamasında Türkiye'yi yukarılara taşımak planlanıyor. Biyoenerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar 'Biyokütle ve biyolojik tarım ürünlerinden ilk başta katı, sıvı ve gaz yakıt üretimi amaçlıyoruz. Elektrik üretimi ve bu üretimi yapacak olan tesislerin ise projelendirilmesini, mühendisliğini, danışmanlığını ve sektöre destek verenlere yardımcı olmayı planlıyor ve amaçlıyoruz' dedi. Uyar ayrıca, atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edileceğini dile getirdi.

BÜTÇEYE KATKI SAĞLAYACAK

Biyoenerji Derneği'nin kurulmasında büyük destekleri olan Albayrak Grubu'nun Yönetim Kurulu Danışmanı Şeref Çoban, şunları kaydetti: 'Türkiye'de atıktan enerji üretmek konusu oldukça yeni. Projenin önde gelen yatırımcıları olarak bu sektöre giriş yaptık. Yabancı ülkelerde bu iş 30 yıldır yapılıyor. Türkiye'nin de artık bu sektörde hızla ilerlemesi lazım. Bu yatırım Türkiye bütçesine ciddi katkı sağlayacaktır. Albayrak Grubu olarak projeyi destekliyoruz.' diye konuştu.

Tarım, hayvan, bitki, orman ve evsel ürünlerden oluşan atık maddelerin enerjiye dönüşümü için kurulan Biyoenerji Dernegi, ilk atölye çalışmasını yaptı. Albayrak Grubu'nun kurucu üyeleri arasında bulunduğu dernek, atık ürünleri enerjiye dönüştürerek Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Yatırıma kapı açılacak

Proje hayata geçirildiği zaman Türkiye'de şu gelişmelerin gerçekleşmesi amaçlanıyor:

- Avrupa Birliği çevre yaptırımları uygulayacak.

- Kömürden sıvı ve gaz yakıtlara geçiş için devletin öncülüğü ile yatırımcıya kapı açılacak.

- Ucuz ve kullanılamayan maddeler yakıt olarak kullanılabilecek.

- Çöpten enerjiye her belediyenin birinci önceliği olacak.

- Biokütle'den enerjiye gündelik yaşamın bir parçası olacak.

- Tarım ve orman atıkları enerjiye dönüşecek.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.