ÇOMÜ'nün İlk Camisi İbadete Açıldı

ÇOMÜ'nün İlk Camisi İbadete Açıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Yerleşkesi'ne Mildon ailesi tarafından, babaları Turhan Mildon adına yaptırılan cami ibadete açıldı.

Üniversitenin kampüs içinde yer alan ilk camisi olan Turhan Mildon Camisi'nde, aynı anda bin kişi namaz kılabilecek.

Açılış törenine Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Miller Oto Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, 2015 Çanakkale Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş ve çok sayıda davetli katıldı. Kur'ân okunmasının ardından bir açıklama yapan Mildon, üç yıl önce babalarını kaybettiklerini belirterek, "Rektörümüz, bize geldiğinde böyle bir yatırım düşündüğünü ve üniversitemizde bir camimizin olmadığını belirttiğinde, aile olarak hiç düşünmeden karar verdik. Hocamızın yapmış olduğu organizasyonla çok kısa zamanda bu camimizi üniversitemize ve gençlerimize sunmuş olmanın mutluluğunu ailece yaşıyoruz. Babamız Turan Mildon’un ismini, bundan sonra da birçok yatırımlarda yaşatmaya devam edeceğiz." dedi.

Rektör Laçiner ise eğitimin yeryüzünde ibadethanelerle birarada başladığını belirterek, dünyanın köklü üniversitelerinin ilk olarak bir cami ya da bir kilise etrafında şekillendiğini söyledi. Laçiner, "Bu da son derece doğaldır. Dinler, yazılı dinler özellikle eğitim olmaksızın kendilerini sürdüremezler. Eğitimle din, bugüne kadar birarada gelmiştir. Nerede eğitimle dini kurumlar arasındaki bağlar koparılmıştır, her iki kurum da adeta kalple beyni birbirinden ayırmak gibi çaresiz kalmıştır ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bugün dünyanın en saygın üniversiteleri, Oxford gibi, Harvard gibi, Cambridge gibi Avrupa’da olsun, Amerika’da olsun, Almanya’da olsun baktığınız zaman bu köklü üniversitelerin, yüzlerce yıllık üniversitelerin tamamına yakını bir din kurumu olarak ortaya çıkmıştır. Bir kilise etrafında şekillenmiştir ve bir üniversite haline dönüşmüştür. İşte Oxford’un kolejlerine bakarsanız Christikolej gibi, İsa Koleji veya San Paul Koleji gibi, yani Aziz Paul gibi isimleri vardır. Bu dinle bilimin birbirinin zıttı olduğu algısı, ne yazık ki Türkiye’de yerleşmiş ve bundan da hem bilim dünyası hem eğitim dünyası hem de din kurumları büyük zarar görmüştür, bir anlamda rehbersiz kalmıştır her ikisi de." şeklinde konuştu.

Vali Çınar da camiyi yapan Mildon ailesine teşekkür ederek, "Turan Mildon’a Allah’tan rahmet diliyorum. Bütün Mildon ailesinin geçmişine Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin geçmişine Allah’tan rahmet diliyorum. Bir düşünür, bir yazar diyor ki, 'Ölümü ancak eser bırakarak aşabilir bir insan.' İşte bunun karşılığı hem bizim için de geçerli olmakla birlikte hem de amel defterinin açık olması olarak ifade ediliyor. Amel defterinin açık olmasının şartlarından birisi hayırlı evlatlardır. Turan Mildon merhumun hayırlı evlatları var, amel defteri açık. Bu cami de bir eser olarak amel defterlerini açık tutacak eserdir. Burada yapılacak her ibadeti Turan Mildon ve ailesine, geçmişine Cenab-ı Allah ulaştıracaktır.” ifadeleri kullandı.

Mildon ailesine teşekkür belgesi ve hediyeler verildi, ardından dualarla cami açıldı. 

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.