Çok zayıf, bakışları donuk kurbanlıktan uzak durun!

Çok zayıf, bakışları donuk kurbanlıktan uzak durun!

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, kurbanlık hayvan alışverişi de hızlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Bakanlık'tan 'kurbanlık' tüyoları: Vatandaş, kurbanı erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçmeli. Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan hayvanlar ise kurban olarak asla alınmamalı.

Vatandaşlar kurbanlık hayvan alırken hayvanların sağlıklı, besili olmasına dikkat etmeli. n Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar seçilmemeli. 

KULAK KÜPESİ OLMALI

Bunun yanı sıra damızlık değeri yüksek dişi hayvanları da kurbanlık olarak seçmemeye özen göstermeli. n Kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesinin de olması gerekiyor.

Aldığınız yere dikkat 

Kurbanlık hayvanlar Kurban Hizmetleri Komisyonlar'ınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık satış yerlerinden ve kesim yapılan işletmelerden alınmalı.

Raporunu kontrol edin

İller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu bulunmalı. Veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvan satın alınmamalı. Raporu olmadan iller arası hayvan nakledenlere idari para cezası uygulanacak.

Para cezası uygulanacak 

Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmeli. Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka dezenfekte edilmeli. Kurallara uymayan yetiştiricilere, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacak.

Akşam 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.