Çocukta ateş, enfeksiyon habercisi

Çocukta ateş, enfeksiyon habercisi

Uzman Arzu Gebeşçe, vücutta görülen ateşin yararlı bir reaksiyon olmasına rağmen hızlı yükseldiğinde çocuğa zararlı olabildiğini söylüyor.

Çocuklarda oluşan ateşli hastalıklar, çoğu zaman bir enfeksiyon belirtisi olabiliyor. Vücuda giren mikrop vücut ısısının artmasına sebep oluyor.


Tüm önlemlere rağmen çocukların yılda 5-6 kez ateşli hastalık geçirebileceklerini, kreşe, anaokuluna başladıkları yıl bu sayının daha da artabileceğini belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Gebeşçe, her ateşli durumda antibiyotiğe başvurulmaması gerektiğini ifade ediyor. Uzman Gebeşçe, “Farenjit, sinüzit, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşiolit, pnömoni gibi alt solunum yolu enfeksiyonları, ishalli hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, döküntülü hastalıklar, menenjit, kemik iltihabı gibi ağır hastalıklar, çocuklarda görülen en sık ateşlenme sebeplerindendir.” wdığını vurgulayan Gebeşçe, antibiyotiklerin rastgele kullanılmamasını öneriyor. Vücutta görülen ateşin yararlı bir reaksiyon olmasına rağmen arttığı ve hızlı yükseldiğinde çocuğa zararlı olabildiğini söyleyen uzman, “Ateş ile beraber havale geçirme, tekrarlayan kusma ve ishal olması, prematürelerde ateş, üç günden uzun süren ateş, ciltte kırmızı, mavi döküntülerin olması gibi durumlar ateşin ciddiyetini gösterir. Bu durumda ateş evde düşürülmeye çalışılmamalı ve bir doktor yardımı alınmalı.” ifadelerini kullanıyor. Arzu Gebeşçe şu önerilerde bulunuyor: “Bebeklik aşıları düzenli olarak yaptırılmalı. Anne sütü ile beslemeye 2 yaşa kadar devam etmek de oldukça önemli. Ayrıca çocuğa bol sıvı vermek, meyve-sebze yedirmek, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre tutmamak, el ve besin temizliğine dikkat etmek de çocukları ateşli hastalıklardan korumak için dikkat edilmesi gereken hususlardan.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.