Çocuklarınızı katkılı yiyeceklerden uzak tutun

Çocuklarınızı katkılı yiyeceklerden uzak tutun

Çocuklarınızı katkılı yiyeceklerden uzak tutun

Kayseri'de düzenlenen 'Helal ve Sağlıklı Gıda, Doğal Beslenme' panelinde konuşan Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Akbulut, "Çocukların her yedikleri, zekasını, hafızasını, sağlığını etkiliyor. İlerde oluşabilecek hastalıklar için öncü olabiliyor. Çocukları katkı maddeli yiyeceklerden uzak tutmamız lazım" dedi.

Kayseri Eğitim Kültür Ahlak ve Çevre Derneği tarafından düzenlenen 'Helal ve Sağlıklı Gıda, Doğal Beslenme' konulu panel, İl Özel İdare Konferans Salonu'nda yapıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı panelde konuşan Doç. Dr. Mehmet Akbulut, gıda maddeleri, fonksiyonları ve kaynakları hakkında bilgi verdi.

Yüzlerce çeşit gıda katkı maddesi bulunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Akbulut, "Gıda firmaları, yiyeceklerin içindeki katkı maddelerini etiketin üzerine küçücük yazıp sağlığımızı bozdukları gibi göz sağlığımızı da bozuyorlar. Katkı maddeleri artan tüketim çılgınlığı, fazla üretim arzı, şirketlerin gelişmesiyle ortaya çıktı. İnsanı daha çok tüketime yöneltme, teşvik etme amacıyla, daha çok para kazanma amacıyla birçok katkı maddesi üretiliyor. İnsanları artık hazır gıdaya yöneltiyorlar" diye konuştu.

Doç. Dr. Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nüfus artıyor. Çalışan kesim artıyor. İnsanların çoğu vaktini dışarıda geçiriyor. Dolayısıyla hazır gıda tüketmek zorunda kalıyor. En büyük tehlike çocukların yediği gıdalardır. Çocuklar, henüz gelişme çağındadır. Onların her yedikleri, gelişmelerini etkiliyor. Onların zekasını, hafızasını, sağlığını etkiliyor. İlerde oluşabilecek hastalıklar için öncü olabiliyor. Dolayısıyla çocuklarla kendimizi biraz daha ayırt etmemiz gerekiyor. Özellikle bu konuda çocukları karşı daha bilinçli olmamız gerekiyor. Hazır gıdaların çoğu da çocuklar için üretildiğinden dolayı daha dikkatli olmamız gerekiyor. Katkı maddelerinin hepsi zararlı değildir. Örneğin sucuk üretecekseniz ona katkı maddesi katmak zorundasınız. Üretici de tüketici de olsanız bunu yapmak zorundasınız. Ya da bunu tüketmeyeceksiniz. Sucuğun içine nitrat denilen koruyucu maddesi katmazsanız daha büyük tehlikeler ortaya çıkmaktadır. Sucukta mikroorganizma gelişiyor. O zaman ne yapacağız? Hazır gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeniz gerekiyor. Kendinize cömert olabilirsiniz. Ama çocuklara daha cimri olun."

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.