Çocuklarınıza yabancı dil baskısı yapmayın!

Çocuklarınıza yabancı dil baskısı yapmayın!

Türkiye’de İngilizce öğrenimi çözümsüz bir problem olarak karşımızda duruyor.

Mevcut yaklaşımlarla dil öğrenemediğimizi her yıl görüyor ancak aynı uygulamaları yine yapıyoruz. Uzmanlar, ailelerin çocuklarına küçük yaşlarda İngilizce öğrenmeleri konusunda baskı yapmanın doğru olmadığını vurguluyor.

Son dönemlerde araştırmacılar tarafından ortaya konulan çalışmalarda küçük yaşlarda dil öğretilebileceğine dair kamuoyuna aktarılan bilgilerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Harvard Üniversitesi profesörleri, Catherine Snow ve Marianne Hoefnagel Hohle tarafından yapılan çalışmalarda, büyük yaştaki çocukların (12-15 yaş) küçük yaştaki çocuklara göre yabancı dili daha kolay öğrendikleri tespit edildi. Uzmanlar, küçük çocukların doğaları gereği yabancı dili güzel telaffuz ettiği için dili daha iyi öğrendiklerinin zannedildiğini, ancak bunun bir yanılgı olduğunu ifade etti.

DİL EĞİTİMİ İÇİN AYRILAN KAYNAKLAR BOŞA HARCANIYOR

Fatih Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Çetin, Türkiye’de özel okullarda yaşanan rekabet nedeniyle çocukların anaokulu ve öncesinde İngilizce öğrenmek zorunda bırakıldıklarını ve bunun reklamının yapılmaya çalışılarak çocukların psikolojisinin olumsuz etkilendiğini kaydetti. Çetin, “Çocuklar birkaç kelime (renk, şarkı, isim, ifade, vb.) öğreniyor ve sanki yabancı dili öğrenmiş gibi bunun reklamı yapılıyor. Buna mevcut anlayışın eklenmesi ile iş başka bir boyut kazanıyor. Küçük yaşta çocuklara İngilizce öğretmek için dünyanın parası, zamanı ve emeği boşa harcanıyor. Ailelere önerimiz, çocuklarının istediği zaman İngilizce öğrenebileceğini bilmeleri ve yaşın buna engel olmayacağının farkına varmaları.” dedi.

TÜRKİYE’DE LİSE MEZUNLARININ YÜZDE 95’İ İNGİLİZCE ÖĞRENEMİYOR

Ülkemizde bir öğrenci, 12 yıllık ilk, orta ve lise eğitimi boyunca yaklaşık bin 296 saat civarında İngilizce dersi görüyor. Bin 296 saatin 720 saatini ilkokul ve ortaokul döneminde, ortalama 576 saatini ise lise eğitiminde almaktadır. İlkokuldaki İngilizce eğitimi 4.sınıftan başlamakla birlikte, 4+4+4 uygulamasının hayata geçirilmesiyle, 2. sınıftan itibaren İngilizce dersleri haftalık ders saati çizelgesine yerleştirildi. Bu kadar saat dersin sonunda belli okullar ve öğrenciler hariç, lise mezunlarının %95’inin çok basit bir İngilizce cümleyi kurup telaffuz etmekte zorlandığı tespit edildi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.