Çocukların yabancı cisim yutması ölüme sebep oluyor

Çocukların yabancı cisim yutması ölüme sebep oluyor

Elbistan Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ünal Adıgüzel, özellikle çocuklarda yabancı cisim yutulmasının ölümle sonuçlanabileceğini ifade ederek ebeveynleri uyardı.

Özellikle 5 yaşın altındaki çocukların meraklı ve araştırıcı özellikte olması dolayısıyla her türlü yabancı cismi ağızlarına götürmesine dikkat çeken Op. Dr. Ünal Adıgüzel, “Diş sayısının ve yapısının yetersiz olması, ağızlarında bir şey varken konuşmaya, gülmeye, koşmaya devam etmeleri gibi nedenlerden dolayı bu yaştaki çocuklarda yemek borusuna ve nefes borusuna yabancı cisim kaçması sıklıkla görülmektedir. 1 yaş altındaki ölümlerin en sık 5. neden yabancı cisim yutulmasıdır.” ifadesini kullandı.

Sindirim sistemine yabancı cisim kaçması oldukça sık görülüyor diyen Adıgüzel, “Yabancı cisim yutulması sonrası en sık görülen durum, yabancı cismin sindirim sistemine geçmesidir. Bu durumda yabancı cisim yemek borusunda takılabilir ya da mideye inebilir. Mideye inen yabancı cisimlerin yüzde 95’i sindirim sistemini 24-48 saat içinde terk eder. Ancak eğer yutulan cisim mıknatıs ya da pil ise sindirim sisteminde delinmelere neden olabilir. Yemek borusunda takılan yabancı cisimlerin ise zaman kaybetmeden çıkarılması gerekmektedir. Bu durumdan sakınmak için çocukların hareket alanlarında yutabilecekleri para, pil, oyuncak parçaları, çivi, vida gibi şeyler bulundurmamalıyız.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Adıgüzel, yabancı cisim yutulması sonrası daha az ortaya çıkan ancak ölümcül olabilen bir diğer durumun da yutulan cismin soluk borusuna kaçması olduğunu vurgulayarak, "Bu durum sonucunda öksürük, morarma, ani solunum durması ve hatta ölüm bile görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında eğer solunum durması yoksa müdahale etmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Solunumu duran çocukta ise önce ağız içine bakılmalı varsa yabancı cisim çıkarılmalı, ağız içinde bir şey yoksa çocuk yüzüstü ve baş aşağı pozisyona getirilmeli ve sırtına kuvvetlice vurulmalıdır.

Soluk yolunu tıkamayan daha küçük cisimler ise tekrarlayan bronşit ataklarına neden olabilir. Soluk borusuna kaçan yabancı cisimlere bakıldığında sıklıkla fındık, fıstık, çekirdek gibi kabuklu ve sert kuruyemişlerin olduğunu görmekteyiz. Bu durumdan korunmak için 5 yaşına kadar çocuklara sert ve kabuklu kuruyemişleri vermemeliyiz.”

TEMİZLİK MALZEMELERİNE DİKKAT

“Kireç çözücü, deterjan, yumuşatıcı gibi sıvı yabancı cisimler içerdikleri asidik ya da bazik madde oranına göre yemek borusu ve midede hasar yapabilir ya da zehirlenmelere yol açabilirler. Sindirim sisteminde hasar oluşturduğu takdirde, yemek borusu ya da midede delinmelere, daralmalara neden olabilir. Bu durumla karşılaştığımızda çocuğa herhangi bir şey yedirmeden, kusturmadan en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeliyiz. İçilen yakıcı maddeler özellikle açıkta satılan, kontrolsüz ve kutusuz maddelerdir. Bu nedenle bu durumdan korunmak için bu tür kimyasal maddeleri markalı ve kutulu almalıyız. Kapağında çocuk kilidi olmasına özen göstermeliyiz. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve kutularında saklamalıyız. Asla pet şişe veya bardağa koymamalıyız.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.