Çocuklarımızı İnternet'in zararlı etkilerinden nasıl koruruz?

Çocuklarımızı İnternet'in zararlı etkilerinden nasıl koruruz?

Aslında ilk bakışta İnterneti yasaklamak veya sınırlamak çare olarak görülebilir. Ama bilgi çağında bu faydasız olacaktır. Peki ne yapmalı?

Günümüzde, genç yetişkinler ve çocuklar haftada ortalama 12 saatlerini sanal ortamda geçiriyor ve internet çok erken yaşlarda gündelik yaşantılarının vazgeçilmezleri arasına giriyor. Konu internet olunca ebeveynlerin endişe duymaları ise oldukça doğal çünkü her türlü bilgiye erişimi sağlayan bu unsur, çocukların hayatlarına çok erken yaşlarda yerleşmeye başlıyor ve bu durum akıllara çok fazla soru işaretini ve beraberinde endişeyi getiriyor. Dolayısıyla güvenli internet ortamı sağlamaya çalışırken aynı zamanda çocukları internette özgür bırakıp doğru tercihler yapmalarına fırsat vermek, ebeveynler için oldukça zorlayıcı bir hal alıyor.

Peki çocuğunuza bu sanal sorumluluk bilincini nasıl kazandırabilirsiniz?


Onları Destekleyen Bir Ortam Hazırlayın:

İnternet hakkındaki sohbetlerinizi rutin hale getirin. Erken yaşlardan itibaren çocuğunuz ile internet hakkında rutin konuşmalar yapmanız ve onları ilgileri olan bu konuda desteklemeniz, çocuğunuzun gelişimini olumlu yönde etkiler. Dolayısıyla çocuğunuz ile sakin ve dikkat dağıtmayacak bir ortamda, internet kullanımı hakkında sık sık konuşabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgi alanlarına ilgi duymak ve bu alanlarda onu desteklemek, bu gelişimin bir parçasıdır. Günümüz şartlarını da göz önünde barındıracak olursak bu ilgi alanlarına artık internet kullanım yetkinliği de dahildir. Örneğin, arkadaşları ve ailesiyle irtibatta kalmak için veya yapacağı ödev ya da herhangi bir araştırma için interneti kullanmasını destekleyin. Çocuğunuzun internet kullanımına verdiğiniz destek, internette endişelendikleri herhangi bir durum ile karşılaşmaları halinde size danışmaları için onları cesaretlendirecektir.


Açık ve Net Sohbet Edin:

Çocuğunuz ile internet güvenliği ve kullanımı hakkında açık şekilde konuşmak, çocuğunuzun neden interneti kullanırken sınırları olduğunu anlamasına yardımcı olur. Çocuklar yapmamaları gereken şeyi niçin yapmamaları gerektiğini bilirlerse, bir dahaki seferde internet kullanırken böyle bir durumla karşılaşırlarsa iki kez düşünebilirler.

1. Sanal güvenlik hakkında konuşun. İnternetin arkadaşlarımızla ve ailemizle iletişime geçmek için kullandığımız pozitif bir araç olduğunu ve internetteki her şeyin doğru olmadığını anlatın. Güvenliği sağlamak için bazı içeriklerin kendisinden önce güvenilir bir yetişkin tarafından kontrol edilmesinin gerekliliğinden bahsedin. İnternet üzerinden yabancılar ile konuşmanın sakıncalı olduğunu, dolayısıyla tanımadıkları insanları kişisel sosyal medya hesaplarına kabul etmemeleri gerektiğini anlamasını sağlayın.

2. Kişisel bilgilerin önemi hakkında farkındalık geliştirmesi ve bu kişisel bilgileri güvendiği bir yetişkinin onayını almadan niçin paylaşmaması gerektiğini anlaması için çocuğunuz ile birlikte “kişisel bilgi” derken aslında kastedilenin ne olduğunu araştırın.

3. Çocuğunuzdan size en sevdiği uygulamaları, oyunları ve sosyal medya sitelerini öğretmesini isteyin. Bu sayede çocuğunuzun internet kullanımı hakkında fikir sahibi olabilir ve onunla bu konularda gündelik sohbetler edebilirsiniz.

4. Çocuğunuza sanal ortamda karşılaşabileceği riskler hakkında bilgilendirin. Kaygı duyabileceği bir şey ile karşılaşırsa sizinle rahatça konuşabilmesi için onu teşvik edin.
Sınırlar:

Çocuklarınızın internet kullanımı hakkında net sınırlara sahip olması önemlidir. Çocuğunuz ile birlikte onun internette harcayabileceği maksimum süreyi, hangi siteleri kullanabileceğini ve sanal ortamda paylaşabileceği fotoğrafların kurallarını belirleyin. Onlara interneti özgürce kullanabilmeleri için alan ve zaman tanıyın ancak kimlerle konuştuklarından ve hangi siteleri kullandıklarından haberdar olun. Ayrıca çocuğunuzu içeriğini doğru bulmadığınız sitelere erişimini ebeveyn kilidi koyarak engelleyebilirsiniz.

Rutin konuşmalarınıza devam edin:

Sık sık internet kullanımı hakkında kısa konuşmalar yaparak çocuğunuzun sanal sorumluluk bilincini kazanmasına ve internet güvenliğinin farkındalığını kazanmasına yardımcı olun. Çocuğunuzun internette yaptıklarına olan ilginiz, çocuğunuzun problem yaşadığı takdirde size kolayca danışmasına yardımcı olacaktır.

Psidanışmanlık

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.