Çocukları için kabartma yazı öğreniyor

Çocukları için kabartma yazı öğreniyor

Gaziantep'te GAP Görme Engelliler Okulu'nda düzenlenen kabartma kursu ile anneler, çocukları için kabartma yazı öğreniyorlar.

Gaziantep'te eğitim veren ve bölgenin tek görme engelliler okulu olan GAP Görme Engelliler Okulu'nda düzenlenen kabartma kursu ile anneler, çocukları için kabartma yazı öğreniyorlar.

GAP Görme Engelliler Okulu'na bölgenin değişik illerinden gelen öğrenci velisi anneler, görme engelli çocuklarını daha iyi anlayabilmek ve derslerinde onlara yardımcı olabilmek amacıyla kabartma yazı yazmasını ve okumasını öğrenmeye çalışıyorlar. Çocuklarının gözünden dünyaya bakmaya çalışan fedakar anneler, çocukları için her şeyi yapabileceklerini aktardılar.

GAP Görme Engelliler Okulu'nda kabartma kursu fikrini ortaya atan ve derslerini veren Türkçe Öğretmeni Yeliz Şarklı Hoşaf, 'Anneler bu konuda daha duyarlı. Kurs öğrencilerimizi daha çok anneler oluşturuyor. Bugüne kadar bizim okulumuzda böyle bir kurs açılmadı. Öğrencilere verdiğim ödevlerde sıkıntı yaşıyordum. Ödevler yapılmadan 'annem okuyamadı', 'babam okuyamadı' 'yardımcı olamadılar' gibi bahaneler oluyordu. Aileler de kabartma yazı okumayı bilmedikleri için ödevler aksıyordu. Bizim okulda normal yazı kullananlarda var. Kabartma yazı kullananlar da var. Gördüm ki hiç görmeyen çocuklar ki bende bu okulda okuduğum ve aynı bu aşamalardan geçtiğim için onların psikolojilerini daha iyi anladığımı düşünüyorum. O çocukların farklı bir yazı kullandıklarından dolayı kendilerini biraz böyle mahsun hissettiklerini gördüm. O yüzden dedim ki bunlar anne ve babalarıyla aynı alfabeyi kullanırlarsa çocuk kendisini ötekileştirmez. Aklıma gelen bu fikri okul müdürümüz Cengiz beyle paylaştım. O da bize çok destek oldu. Bu yüzden ona çok teşekkür ediyorum' dedi.

Projenin hayata geçirilme aşamalarını aktaran Yeliz Şarklı Hoşaf, 'Halk Eğitime başvuru yaptık. Gönüllü velilerden dilekçe topladık. Onlarda çok istekliydi. Çok memnun olacaklarını söylediler. Onlara yönelik böyle bir kurs açılacağı için. Şu anda kursiyerlerimizin hepsi kadın. Harfleri hepsi öğrendi. Bizim yazımız tabiki çok kolay değil. Sadece harfleri öğrenmekle iş bitmiyor. Yazması farklı, okuması farklı, işaretlerimiz çok çok farklı. O yüzden şimdi kursiyerlerimiz bu eğitimi aldıktan sonra harfleri çok kolaylıkla okuyup yazabiliyorlar. Kursumuz şu anda başarılı bir şekilde ilerliyor ve Mayıs ayına kadar devam edecek' ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.