Çocuklarda şeker hastalığı görülme sıklığı artıyor

Çocuklarda şeker hastalığı görülme sıklığı artıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, çocuklarda diyabet yani şeker hastalığı görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Çapaş, "Günümüzde 250 milyon diyabetli kişi bulunmaktadır.

Bundan 20 yıl sonra bu rakamın 380 milyonu bulacağı öngörülmektedir. Tip 1 diyabet ise her yıl dünyada yüzde 3 oranında artmaktadır. Daha da önemlisi okul öncesi gruptaki çocuklarda bu oran yüzde 5'i bulmaktadır."" dedi.
 
"Dünya çapında 70 bin tip 1 diyabetli 15 yaşın altında ergen bulunuyor" diyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, "Bu rakama günde yaklaşık 200 çocuk daha eklenmektedir. Çocuklarda görülen tip 2 diyabette dünyada büyük bir hızla artış görülmektedir. Son 15 yılda yüzde 50 artış gözlenmiştir. Bu artış hızı, büyüklerde görülen artış hızına benzer seviyededir. Bugün her 2 grup içinde şeker hastalığı dünyada alarm vermektedir. Diyabet çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır. Bebeklikten oyun çocuğuna ve ergenlik çağına kadar her yaştaki çocukta görülebilir. Çoğunlukla tanı daha geç yaşlarda konmaktadır ve ancak hayatı tehdit edici oranda şeker yüksekliği ortaya çıktığında anlaşılmaktadır. Bazen viral enfeksiyonlarla da karıştırılabilmektedir." diye konuştu.
 
14 Kasım Dünya Diyabet Günü olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, şunları söyledi: "Birçok ülkede halen diyabetin büyüklerin hastalığı olduğu gibi bir yanılgı vardır. Bu nedenle çocuklarda tanı gecikmektedir. Günümüzde tip 1 diyabetin oluşumu önlenemiyor. Tip 1 diyabetin başlangıcı genellikle birdenbire görülmektedir. Belirtileri, sık idrara çıkma, aşırı susama, terleme, sık acıkma, kilo kaybı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, bulanık görme, karın ağrısı ve kusma, sık hastalanmalar, yavaş iyileşen yaralar ve tekrarlayan enfeksiyonlar olabilir."
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.