Çocuklarda harfleri ters yazma disleksi belirtisi

Çocuklarda harfleri ters yazma disleksi belirtisi

Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, ilkokul birinci sınıfta b, d, p, 21 ve 12'yi ters yazan çocuklarda disleksinin görülebildiğini ifade etti.

Disleksi Öğrenme Güçlüğünde Güncel Yaklaşımlar ve Gelecek Hedeflerinin Belirlenmesi Çalıştayı, Antalya'nın Kemer ilçesinde yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneğinin ortaklaşa düzenlediği çalıştaya 24 üniversiteden 65'i profesör ve akademisyen olmak üzere 250 kişi katıldı.

Dernek Başkanı Atıf Tokar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin farkındalık oluşturmak için kurulduğunu, disleksinin hastalık değil, "öğrenim güçlüğü" olduğunu söyledi.

Tokar, disleksinin 1996'da Dünya Sağlık Örgütünce, 2002'de de Türkiye tarafından kabul ettiğini aktardı.

Disleksinin çocuklarda ilkokul dönemine kadar yeterince tanınmadığını ifade eden Tokar, "Tanılama sürecinin erkene alınması için uğraşmaktayız. Çocuklar ilkokul birinci sınıfta b, d, p, 21 ve 12'yi ters yazmaya başladıklarında bu sorun ortaya çıkmaktadır. Bu çocuklar normal ve normal üstü zekaya sahiptirler" diye konuştu.

Tokar, disleksinin genetik olduğuna da dikkati çekerek, "Çocuklar harfleri ters yazıyorsa, paragraf atlıyorsa, din, tanrı, takvim, zaman ve para gibi soyut bilgileri zor öğreniyorsa, ailelerin bir psikiyatriste başvurmaları ya da tanılama süreçlerinden geçmeleri gerekiyor" dedi.

- "Disleksi, Türkiye'de bilinirlik açısından zayıf durumda"

Disleksinin bilinirliği açısından Türkiye'nin zayıf olduğuna değinen Tokar, şunları söyledi:

"Türkiye'de aileler, çocuklarının durumunu bilmiyor. Yasal süreçler ve hizmet açısından bakarsak, Türkiye dünyaya model olacak bir ülkedir. Avrupa'da çocuklar disleksi eğitimi alma açısından ileridedir. Türkiye'de ise ciddi anlamda destekleniyor. Ailelerin bilgilendirilmesi için bazı kamu spotları ve internetten hizmetler yapacağız. Bu çalıştay bir milattır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaptığı protokol gereği, disleksi devlet politikası haline getirilmiştir. 2016'dan itibaren bunun bilinçlendirilme çalışmaları başlayacaktır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.