Çocuklarda geçmeyen öksürüğe aileler değil, doktor müdahale etmeli

Çocuklarda geçmeyen öksürüğe aileler değil, doktor müdahale etmeli

Çocuklarda sık görülen öksürükle ilgili uzmanlar, ailelerin kendi başlarına tedaviye başlamalarının sakıncalı olduğunu söyledi

Uzmanlar, öksürüğün altta yatan nedeninin uzman çocuk doktoru tarafından araştırıp tedavinin o yönde yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Girgin, çocuklarda sık rastlanan öksürükle ilgili bilgi verdi.

Girgin, "Öksürük, süresine göre akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Kronik öksürük süresiyle ilgili çeşitli kaynaklarda farklılıklar olmakla birlikte, 3-6 haftadan uzun süreli devam eden öksürük olarak tanımlanabilir. Tedaviye rağmen düzelmeyen, uzun süreli öksürükler aileleri oldukça huzursuz edip endişelendirmektedir. Akut öksürüğün en sık nedeni viral üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kronik öksürükte ise enfeksiyon dışında da altta yatan birçok farklı neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Çocukluk çağının önemli sorunlarından birinin geçmeyen öksürük olduğunun altını çizen Girgin, "Her öksürüğün tedavisi antibiyotikle yapılmadığından, ailelerin kendi başlarına tedaviye başlamaları çok sakıncalıdır. Tedavi, uzman çocuk doktorları tarafından altta yatan nedene yönelik olarak başlanmalıdır. Çocukluk çağı astımında sadece öksürükle başvuran hasta sayısı oldukça yüksektir. Bununla birlikte hışıltının öksürüğe eşlik etmesi, ailede astım - alerji öyküsü, semptomların mevsimsel ve çevresel faktörlerle ilişkisi tanıyı destekler. Gastroözefagial reflu, dış kulak yolu irritasyonu, bazı ilaçların kullanımı solunum kaynaklı olmayan kronik öksürük nedenleri arasındadır. Altta yatan hiçbir hastalık bulunamayan çocuklarda ise psikojenik öksürük unutulmamalıdır. Kronik, kuru ve kaba tarzdadır, uykuda ve erişkinler çocuğun yanında olmadığında düzelir. Geçirilmiş solunum yolu enfeksiyonları sonrasında öksürüğün devam etmesiyle seyreder." şeklinde konuştu.

Kronik öksürüğün nedenlerini sıralayan Girgin, "Solunum yolu enfeksiyonu sonrası öksürük reseptörlerindeki aşırı duyarlılık, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, astım, kronik sinüzit, postnazal akıntı sendromu, bronşit-bronşiolit, pasif sigara dumanı maruziyeti, pulmoner tüberküloz, yabancı cisim aspirasyonu, dış kulak yolu irritasyonu, bazı ilaçlar ve alışkanlık öksürüğü." diye açıkladı.

Öksürüğün tanısında, öksürük süresi ve karakterinin çok önemli olduğunu belirten Girgin, şunları söyledi; "Öksürüğün süresi, karakteri, mevsimsel ya da çevresel faktörlerle ilişkisi, gece gündüz farkı, beslenme ve uykuyla ilişkisi, hışıltının eşlik edip etmediği, öncesinde verilen tedavi, ailede astım-alerji öyküsü tek tek ve sabırla sorgulanmalıdır. Özelikle kış aylarında sık tekrarlayan enfeksiyonlarda hastanın şikayeti aileler tarafından 'çocuğumun öksürüğü haftalardır hiç geçmiyor' olarak aktarılabilir. Ancak dikkatli sorgulandığında, aslında enfeksiyonlar arasında çocuğun öksürüğünün tamamen düzeldiği, şikayetlerinin gerilediği dönemler olduğu anlaşılır."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.