Çocuklarda erken ergenliğin sebepleri nelerdir?

Çocuklarda erken ergenliğin sebepleri nelerdir?

Çocuğun ruhsal olarak hazırlıklı olmadığı çok erken yaşlarda ergenliğe girmesi; “erken ergenlik” olarak adlandırılır. Son on yılda dünya genelinde, son beş yılda ise Türkiye’de erken ergenlik hızla artmaktadır.

- “21. Yüzyılda Müslümanca yaşamak”- “İslam’ı bir anne-baba şahsında ve bir aile modelinde pratize etmek” - “Bunlara dair imkanlar veya imkansızlıklar, kolaylıklar veya zorluklar” vb. konular, sürekli üzerinde düşünüp kafa yorduğumuz hususların başında geliyor..
Ashabın ne “sağlıklı ve helal gıda” diye bir sıkıntısı vardı ne de “teknoloji” diye bir kabusu..
21. Yüzyılda insanın var gücüyle “Tanrı” statüsüne yükselmeye çalışması, kainatı ve evreni tamamen kendi çıkarları doğrultusunda ve hoyratça kullanması, Allah’ın yarattığı fıtratı ve kainat düzenini hiçe sayması ve bunları değiştirip bozması, hayatımıza yepyeni bir sayfa açtı..
Yeni yaşam paketimizden artık birbiri ardınca hastalıklar, problemler, fesatlar ve bozgunlar çıkıyor..“Ekinin ve neslin fesat edildiği, Allah’ın yarattıklarının değiştirildiği” yeni dünya düzeninde, bu ifsada ne kadar katkı sağladığımız veya ne kadar karşısında olduğumuz elbette bireyler bazında da düşünülmeli, muhasebe edilmeli..
Fakat bizler eve dönecek olursak, yani anneliğimize ve çocuklarımıza; son yıllarda paketten çıkan “Erken Ergenlik” kabusu, her anne-babayı tedirgin etmeli ve gerekli önlemleri alma hususunda harekete geçirmelidir.
Normal Ergenlik Yaşı:
Ergenlik dönemine giriş kız ve erkek çocuklarda farklılık gösterir. Kız çocukları ortalama 10-11 yaşlarında, erkek çocukları ise 12-13 yaşlarında ergenliğe girerler.
Ön ergenlik; ergenliğe hazırlık dönemi olarak çocukta bir takım fiziksel ve duygusal değişimlere yol açar. Buna göre 10 yaşında ön ergenlik dönemine giren bir kız çocuğu, 12-13 yaşında iken ergen olur. Bedensel ve ruhsal değişimi ise yirmili yaşlarına kadar devam eder.
Ergenlik yaşı, genetik, ırk ve iklim faktörlerine göre değişiklik arz edebilir. Kız çocukları, erkek çocuklara göre birkaç yıl önce ergenliğe girerler.  
Erken Ergenlik Nedir?
Çocuğun ruhsal olarak hazırlıklı olmadığı çok erken yaşlarda ergenliğe girmesi; “erken ergenlik” olarak adlandırılır. Son on yılda dünya genelinde, son beş yılda ise Türkiye’de erken ergenlik hızla artmaktadır.
Buna göre doktorlar, ergenlik yaşının 6-7 yaşlarına kadar düştüğünü söylerlerken, kimi uzmanlar 3-4 yaşlarında ergen hastalarının bulunduğunu iddia etmektedirler. Erken ergenlik kız çocuklarında daha fazla görülmektedir.
Erken Ergenliğin Sebepleri Nelerdir?
1-Cinsel içerikli yayınlar:
İzlediklerimiz, dinlediklerimiz ve konuştuklarımız, genel anlamda hayatımızın seyrini belirler ve duygu dünyamızı etkiler.
Kadın-erkek ilişkilerini tema alan çizgi filmler, hikaye ve masallar, yetişkinlere yönelik dizi ve programlar, çok erken yaşlarda çocuğun dünyasına girmeye başlar.
Büyüklerini taklit ederek öğrenen çocuklar, yetişkinlerin dünyasında cinsellikten öte bir şey bulamazlar. Böylece çok erken yaşlarda “kadınsı” ve “erkeksi” tavırlar sergilemeye başlarlar. Çocuksu masumiyetlerini yitirirler.
Hal ve hareketlerini etkileyen bu durum, elbette duyguları da aynı oranda etkiler. Duygular, bedensel gelişimi tetikler ve vücut erkenden ergenlik belirtileri vermeye başlar.
2-Kıyafetler, renk tercihleri ve makyaj malzemeleri:

Dış görünüş, içteki ahvali haber veren ve zamanla iç yapıyı etkisi altına alan bir faktördür. İnsanlar, dış görünüşleriyle uyumlu hareket ederler.
Çocuklara yaşlarının üzerinde kıyafetler giydirilmesi, özellikle kız çocuklarının kadınsı iç çamaşırlar ve dış kıyafetler giymesi, erken ergenliği tetikler.
“Nasıl olsa çocuk” denilerek daha bebek yaşlarda çocuklara giydirmeye başlanılan dar taytlar, badiler, askılı kıyafetler, mini etekler, makyaj yapmalar, saç-baş boyamalar İslamî açıdan zaten kabul edilemez bir durumken erken ergenlik konusunda da tetikleyici birer felakettir.
Renkler de insan duygularında ve karşı taraf üzerinde bir takım farklılıklar meydana getirir. Kırmızı renk; cinselliği temsil eder. Pembe ise kırmızının kardeş tonu olarak yine aynı etkiyi yapar. Kız çocuklarında, özellikle gösterişli kıyafetlerle beraber bu renklerin kullanılması sakıncalıdır.
3-Uygunsuz sözler, bakışlar, konuşmalar:
Çocuklar için “O daha anlamaz” yargısı maalesef çok sakıncalıdır. Evet, anlamayabilir fakat etkilenmediğini / etkilenmeyeceğini kim ileri sürebilir?
Çocuğa uygunsuz iltifatlar; “Sen ilerde çok hatunun canını yakarsın!” “Erkeklerin senden çekeceği var!” “Şuna bakın ne kadar seksi” “Ah keşke küçük olsaydım da seninle evlenseydim” “Sendeki güzellik bende olacaktı şimdi” gibi (kusura bakmayın ama) saçma sapan, ahlaksız ve iğrenç konuşmalar, çocuğun kendisine farklı bir gözle bakmasına sebep olur.
4-Televizyon ışınları:
Bilimsel araştırmalar, televizyon ışınlarının hormonları etkilediğini ve buna bağlı olarak erken ergenliğe sebep olduğunu ortaya koymuştur.
5-Hormonlu besinler:
Özellikle mevsimin ürünü olmayan bitkiler, aşırı büyük veya eğri büğrü olanlar daha fazla hormon riski taşırlar. Hormon eklenerek hızlı büyütülen tavuklar ve yumurtalar, etler ve sütler hormon uyarısına sebep olur. Vücuttaki hormon miktarının artmasının sonuncunda da erken ergenlik görülebilir.
6-Aşırı beslenme, obezite:
Fast food tarzı ve yapay endüstri ürünleri ile beslenme alışkanlıkları, obeziteye neden olarak vücut yağ oranını arttırmak koşuluyla erken ergenliğe neden olabiliyor. Böylece erken erkenlik, zayıf çocuklara oranla şişman çocuklarda çok daha fazla görülüyor.
7-Abur-cubur yemek:
Doktorlar, erken ergenlik tehlikesi olan çocuklara paketli gıdaları, özellikle çikolata, şeker vb. şeyleri yasaklıyorlar. Yeni neslin ellerinden düşürmediği cipsler, kolalar, çikolatalar erken ergenlik olarak bize geri dönüyor.
8-Şampuan ve deterjanlar:
Şampuan, deterjan, yumuşatıcı, parfüm, deodorant, oda spreyi, klozet koku giderici gibi koku oranı daha yüksel olan temizlik ürünleri vücuda karışarak hormon benzeri bir etki ortaya çıkarıyor. Bu tarz kokularla çok fazla temas eden çocukların diğerlerine göre 7-8 ay önce ergenliğe girdikleri bir araştırma sonucu olarak belirtiliyor.
9-Plastik malzemeler:
Plastik mutfak malzemeleri veya oyuncaklar hem ekonomik hem de kullanım bakımından daha kolay olsa da sağlık açısından aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Özellikle besinlerin plastik kaplarda saklanması, çocuklara ait biberonların, sulukların ve beslenme tabaklarının plastik olması ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Plastik malzemelerle çok fazla temas edilmesi veya besinlere karışarak vücuda alınması, sessiz vaziyette uyumakta olan hormonların uyanmasıyla erken ergenliğe yol açan bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.


NE YAPMALI?
1-Çocuklar kesinlikle cinsel içerikli her türlü yayından, buna bağlı olarak televizyon ve internetten uzak tutulmalıdır.
2-Üç yaşından önce çocuklara hiçbir şekilde televizyon izlettirilmemeli, üç yaşından sonra izlenilen yayınlar özenle seçilmeli ve ekran başında geçirilen vakit uzun olmamalı.
3-Çocuklara yetişkin kıyafetlerine benzer kıyafetler giydirmemeli.
4-Özellikle kırmızı ve pembe renkler kız çocuklarında çok kullanılmamalı.
5-İki yaşını geçtikten sonra çocuklara dar kıyafet giydirmemeli. Taytla durmasına izin verilmemeli.
6-Askılı, mini vs. büyüdüğü zaman da giymesi uygun olmayan kıyafetleri küçük yaşta giydirmemeli.
7-Makyaj malzemelerine izin verilmemeli.
8-Anne, süs ve gösterişini yatak odası dışına taşırmamalı.
9-Çocukların yanında kesinlikle mahrem konular konuşulmamalı.
10-“Aşkım, Sevgilim” vs. şeklinde eşlere mahsus hitaplarla çocuklara hitap edilmemeli.
11-Dudaktan öpülmemeli.
12-“Çok güzelsin, yakışıklısın” iltifatlarını abartıp cinsel çağrışımlara kaydırmamalı.
13-Hormonlu besinlere dikkat etmeli. Bu konuda çocukla araştırma ve işbirliği yaparak daha doğal beslenmenin imkanlarını aramalı.
14-“Doydum” kelimesi çocuğa ilk bebeklikten itibaren öğretilmeli. Doyduktan sonra yemesine, abur-cubur ne bulursa yemesine müsaade edilmemeli.
15-Çikolata, cips vs. gibi çocukların çokça tüketmeyi istedikleri paketli gıdaların sınırsızca yenilmesine göz yumulmamalı.
16-Çamaşırlarda ekstra yumuşatıcılardan, oda spreylerinden, şampuanlardan mümkün mertebe uzak durulmalı. Doğal ürünler tercih edilmeye çalışılmalı.
17-Plastik kap-kacakları geçici ve kısa işlemler için kullanıp, uzun süreli saklamalarda cam kapları tercih etmeli.
18-Çocukların sık kullandıkları mama kabı, biberon, suluk vs. gibi malzemelerin plastik olmamasına dikkat edilmeli.
19-Çok fazla plastik oyuncak olmasındansa birkaç tane ahşap oyuncak tercih edilmeli. 


Erken Ergenliğin Tedavisi Var mıdır?:
Anne-baba, çocuğunda erken ergenlik belirtilerine rastladığı zaman mutlaka bu durumu ciddiye almalı ve bir çocuk endokrin uzmanına danışmalıdır.
Erken ergenlik, başka hastalıkların sinyali de olabilir, doktor tarafından sebepleri araştırılmalıdır.Tedavide, ergenliğe ait büyüme hormonları durdurulur ve normal yaşı gelinceye kadar ergenlik geciktirilir.
Tedavi edilmezse; normal yaşından önce ergenlik dönemi girince, çocuktaki büyüme kıkırdakları kapanır ve boy uzaması durur.
Erken ergenlik, çocuk psikolojisini de derinden etkiler. Çocuklarını tedavi ettirmekte geç kalan anne-babalar, bu durumu zararsız bir şekilde atlatmak için gerek tecrübe sahiplerinden gerekse Müslüman uzmanlardan faydalanmalıdırlar.
Kadınların kadın, erkeklerin erkek, çocukların çocuk olduğu bir dünya özlemiyle..Allah, Müslüman nesle merhamet etsin..

Yazar: Ummu Reyhane

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.