Çocuklarda en fazla diş sağlığı sorunları görülüyor

Çocuklarda en fazla diş sağlığı sorunları görülüyor

Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, Türkiye Sağlık Araştırmaları sonuçlarına göre 7-14 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 25 oranıyla en fazla ağız-diş sağlığı sorunlarının görüldüğünü söyledi.

22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında Antalya Diş Hekimleri Odası Akra Barut Otel'de sempozyum düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Hüseyin Tunç, Türkiye'de ağız ve diş sağlığının genel sağlığın bir parçası olarak kabul görmediğine dikkat çekti. Toplumda ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarının olduğuna değinen Tunç, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının genel sağlığı tehdit ettiğinin altını çizdi. Vatandaşlarda çok sayıda diş eksikliği olduğunu belirten Tunç, “Bu diş eksikliğinden dolayı ciddi beslenme sorunlarıyla da karşı karşıya kaldıklarını bizler bizzat görmekteyiz. Ayrıca, dişlerindeki çürüklerden ve yaygın dişeti hastalıklarından dolayı başta, kalp hastalıkları olmak üzere, eklem ve böbrek hastalıkları had safhaya ulaşmıştır. Toplumun ağız ve diş sağlığı, muayenehanelerden alınacak koruyucu diş hekimliği hizmetleri ile düzelecek iken siyasi otoritenin ayak diretmesi ve meslek örgütümüze kulak vermemesi nedeniyle halk sağlığı ciddi bir tehlike ile karşı karşıyadır.” dedi. Tunç, ağız ve diş sağlığını düzeltmenin tek yolunun özel muayenehanelerden hizmet almaktan geçtiğini savundu.

Hüseyin Tunç, 2015 Türkiye Sağlık Araştırmaları sonuçlarını da paylaştı. Araştırmaya göre 7-14 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 25 ile en fazla ağız-diş sağlığı sorunlarının görüldüğünü belirten Tunç, “Bunu yüzde 14 ile göz hastalıkları ve yüzde 9 ile de infeksiyon hastalıkları takip etmektedir.” diye konuştu. Bu rakamlara göre diş çürüğü ve dişeti hastalıkları olmak üzere ağız hastalıklarının en yaygın halk sağlığı sorunlarını oluşturduğunu belirten Tunç, şunları söyledi: “Tüm bu veriler Türkiye’de özellikle çocuklara yönelik koruyucu ağız-diş sağlığı uygulamalarının hiçbir gelişme göstermeden aynen devam ettiğini ve toplum genelinin artan hizmet ulaşım ağına rağmen kent-kırsal fark etmeksizin bu imkandan nitelikli bir şekilde yararlanamadığını bir kez daha ortaya koymuştur.”

CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.