Çocuklarda ateşe dikkat!

Çocuklarda ateşe dikkat!

Özel Momerial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktuğ Özdemir, çocuklarda yüksek ateşin önemli bir sorun olabileceğini ifade ederek, "Çocuk ateşlendiğinde mümkün olduğu kadar ailelerin aspirini ateş düşürücü olarak kullanmalarını istemiy

Ateşi olan çocuk, 29-30 derece sıcaklıktaki suyla bütün vücudu ovularak soğutulmalıdır" dedi.

Çocuklarda çok sık ateşli hastalıklarla karşılaştıklarını, ailelerin ateş nedeniyle panik olduklarını ve sıkıntıya düştüklerini belirten Uzm. Dr. Göktuğ Özdemir, "Aileleri, çocuklar ateşlendiği zaman uygulaması gereken tedavi şekilleri, ateş düşürme yöntemleri ve çocuklara yaklaşımları konusunda bilgilendirmek gerek. Özellikle ailelerden istediğimiz, vücut sıcaklığı 35-37 derece arasında olduğunu bilmeleri ve 35-36 derece ölçtükleri zaman bunu ateş olarak yorumlamamaları. Bazı aileler bu dereceleme ve yorumlama nedeniyle gereksiz ilaç kullanımı veya çocuğu hastaymış gibi yaklaşımda bulunabiliyorlar. Ölçtüğümüz 35-37 derece aralığı bizim için normal, ancak dar bir sınırda tutmamız gerekiyor" diye konuştu.

90 GÜNLÜKTEN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA ATEŞE DİKKAT

Özdemir, "Ateşi, koltuk altında ölçtüğümüz derece 37.3 geçtikten sonra bir ateş başlangıcı olarak kabul edebiliriz. Bunu kulak veya makattan ölçtüğümüz zaman 38 derece ve üstünü ateş olarak kabul ediyoruz. Kulak ve makattan ölçmek, koltuk altı ölçümüne göre daha yüksek olacaktır. Bu vücudun esas sıcaklığını yansıttığı için bu şeklide karşımıza gelir. Ateş özellikle 90 günlükten küçük çocuklara daha hassas davranmamız gereken konu. Bugünlerde karşılaştığımız ateşler genellikle hava şartlarından kaynaklanmaktadır. Soğuk hava nedeniyle sık sık karşılaştığımız üst solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı olmaktadır. Aileler çocukların ateşli olduğunu gördükleri zaman dikkat etmeleri gereken nokta, çocukta halsizlik, huzursuzluk, beslenmede isteksizlik, cildinde soğukluk veya döküntü şeklinde lezyonlar varsa daha ciddi bir enfeksiyon ihtimalini düşündürür" şeklinde konuştu.

MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ASPRİNİ ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ OLARAK KULLANMAYIN

Çocukların ateşi çıktığı zaman paresetamol veya ibuprofen içeren ateş düşürücüleri kullanabileceklerini kaydeden Uzm. Dr. Göktuğ Özdemir" Mümkün olduğu kadar Asprin'i ateş düşürücü olarak kullanmalarını istemiyoruz. Bazı viral enfeksiyonal döneminde ortaya çıkabilecek karaciğere zararlı etkileri nedeniyle aspirinden uzak durup iyi bir ibuprofen veya paresetamol içerikli ateş düşürücüleri kullanmalarını öneriyoruz. Aileler sık olarak soğuk su, alkol ve sirkeyi vücuda dökerek soğutmaya çalışıyorlar. Bu şeklide değil de bunun yerine çocuğun giysilerini çıkardıktan sonra bir leğenin içerisine 5 santimetre kadar yüksekliğe gelebilecek miktarda 29-30 derece sıcaklıkta su koyup çocuğu bunun içerisine oturtup bu suyu tüm vücuduna süre süre soğutmalarını istiyoruz. Aniden çocuğa dökülecek olan soğuk su, alkol gibi şeyler ilk başta ateşi düşürücü görünse de hem çocuğu panik ve strese sokar hem de ateşin kısa sürede çıkmasına neden olmakta. Ateşi olan çocuklarda bu söylediğimiz uygulamalarla beraber oda sıcaklığının 25 santigrat dereceyi geçmediğinden emin olmamız oda sıcaklığını ona göre ayarlamamız ve de mümkün olduğu kadar üstündeki kaba giysileri çıkartıp çocuğu üşütmeyecek kadar iyi bir şekilde tutmamız gerek. Bu yöntemleri kullandıktan sonra kısa zamanda doktora başvurmalarını öneriyoruz'' ifadelerini kullandı.

''Geçirilen enfeksiyona bağlı ateşli rahatsızlıkların yüzde 2 ile yüzde 4'ünde havale görmekteyiz'' diyen Dr. Özdemir, ''Yani düşünüldüğü kadar sık değildir aslında ateşe bağlı havale. Ateşe bağlı havaleler genellikle kalıcı beyin hasarı bırakmaz ve kalıcı bir probleme yol açmaz. Ateşi düşürmek için tedaviyi uyguladıktan sonra olur da havale ile karşılaşırlarsa hiç beklemeden çocuğu en yakın sağlık kurumuna götürmeliler. Genelde ateşe bağlı havaleler kısa sürelidir ancak uzun sürerse çocuğa zarar verme ihtimali artacaktır'' dedi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.