Çocuklarda 'altıncı hastalık' riskine dikkat!

Çocuklarda 'altıncı hastalık' riskine dikkat!

Yüksek ateş şeklinde kendini hissettiren 'altıncı hastalık', kış aylarında çocuklarda sık rastlanan rahatsızlıkların başında geliyor.

 Uzmanlar, yüksek ateş ile başlayıp, vücutta kızarıklarla devam eden hastalığın çocukları yatağa düşürebileceğini vurguladı.

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Demir, altıncı hastalık ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Hastalığın neden olduğu yüksek ateşle aileleri tedirgin edebileceğini dile getiren Doç. Demir, "Birkaç gün yüksek ateşle seyredip, ardından deri döküntüsüyle kendini belli eden altıncı hastalık, virüslerin neden olduğu ve genellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir sorundur. Altıncı hastalığın için henüz hazırlanmış bir aşı yoktur ve etkeni 'Herpes virüs tip 6'dır. Altıncı hastalığı geçiren çocuklar, hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanır." dedi.

'HASTALIĞIN BELİRTİSİ YÜKSEK ATEŞ'

Altıncı hastalığın en önemli belirtisinin döküntüler öncesinde görülen yüksek ateş olduğuna işaret eden Dr. Demir, "Hastalık sırasında çocuklarda ateş 39 -39.5 dereceye yükselebilir. Bunun yanı sıra çocuklarda eller ve ayaklarda hafif morarma, titreme ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazen de ateşe bağlı kasılmalar ve havale gibi tablolar oluşabilir. Ayrıca baş ağrısı, bulantı, kusma, dalgınlık, şuur kaybı ve sayıklama olabilir. Çocuğun yeterince sıvı almadığı durumlarda cildinde kuruluk, gözlerinde hafif çökme ve halsizlik gözlemlenebilir. Pembe renkli, gövdeden başlayıp kollara yayılan deri döküntüleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Diğer çocukluk çağı hastalıklarında ise döküntüler, genellikle boyun ve yüzden başlamaktadır." ifadelerini kullandı.

'HASTALIK BULAŞICI'

Hastalığın bulaşıcı olduğunu, hasta çocuğun öksürmesi ya da hapşırması ile ortama yayılan damlacıkların hastalığın başkalarına da bulaşmasına yol açabileceğini dile getiren Dr. Demir şunları söyledi: "Bulaşmanın solunum yoluyla olması nedeniyle kalabalık ortamlar bebekler için büyük risk taşır. Tüm ateşli hastalığı olan çocuklar diğer sağlıklı bebeklerden izole edilmelidir. Ayrıca hastalıktan korunmak için genel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Eller iyi yıkanmalı, bebeğin temas ettiği her şey dezenfekte edilmelidir. Özellikle ağzına götürdüğü bütün cisimler mikroplarından arındırılmalıdır. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle ortalama 9 gün kadar insanın vücudunda bir üreme dönemi geçirir. Hastalığı bir defa geçiren bir çocuk hayatı boyunca bir daha bu hastalığı geçirmez."

'BOL BOL SIVI TÜKETMELİ'

Hastalığa özel bir tedavisinin bulunmadığına dikkat çeken Dr. Demir, "Hastalık süresince çocuk bol sıvı tüketmeli, özel olarak bakımları ve yakın takibi yapılmalıdır. Altıncı hastalıkta da beslenme çok önemlidir. Çocuklar hasta olduklarında iştahları kesilir ve yeme içmeyi reddetme eğilimi içerisine girer. Aileler bu durumlarda çok büyük sabır göstermelidir. Sürekli ateş ölçümleri yapılıp çocukla yakından ilgilenilmeli, bol su ve sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Taze meyve suyu kokteylleri ve ev yapımı çorbalar hazırlanarak çocukların içmesi sağlanmalıdır." önerilerinde bulundu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.