Çocuklara tehlike anında ne yapmaları gerektiği öğretilmeli

Çocuklara tehlike anında ne yapmaları gerektiği öğretilmeli

Kayseri Melikgazi Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik Bölüm Başkanı Psikolog Muharrem Eroğlu, son zamanlarda artan çocuk kayıplarına dikkat çekti.

Çocukların tehlike karşısında ne yapması gerektiğini bilmediğini ifade eden Eroğlu, “Toplumda kendini ifade edemeyen kişiler en savunmasız çocukları seçiyor. Bu nedenle çocuklara tehlike anında ne yapmaları gerektiği öğretilmeli.” uyarısında bulundu.

    Son zamanlarda kaçırılan veya öldürülen çocuk sayısındaki artış kaygı verici düzeye ulaştı. Bakanlık verilerine göre 2008 ile 2011 yılında kayıp çocuk sayısı bin 142 iken, 2012’de 2 bin 117’ye, 2013’te 5 bin 573’e ulaştı. Rapora göre, 2012 yılında en az 609 olan yaşam hakkı ihlal edilerek hayatını kaybeden çocuk sayısı geçen sene 633’e çıktı. Kaybolan veya öldürülen çocuk sayısının, içinde bulunduğumuz 2014 yılında daha da artmasından korkuluyor. Özellikle son günlerde üst üste yaşanan vakalar konunun gündemde kalmasına sebep oluyor.

    Kayseri Melikgazi Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik Bölüm Başkanı Psikolog Muharrem Eroğlu, kayıp ve ölüm olaylarının nedenlerine dikkat çekti. Toplumsal hareketliliğin ve göçün artması nedeniyle ailelerin kültürel şok yaşadığına işaret eden Eroğlu, uyum problemi yaşayan ailelerde en fazla çocukların mağdur olduğunu söyledi. Çocukların tehlikelerle yüz yüze kaldığını belirten Eroğlu, sosyal medyanın yanlış kullanımının da kayıp ve ölüm olaylarında etkili olduğunu vurguladı. Eroğlu, “Sosyal medyanın yanlış kullanımı ve denetlenememesi sonucu çocuklar, tehlikelere karşı savunmasız durumdadırlar. Birçok kaçırılma olayı çocuklar kandırılarak, internet üzerinden yapılmaktadır. Çoğu çocuklar tehlike karşısında ne yapması gerektiğini bilmiyor. Özellikle mahrem alanlar ve bir yabancıyla iletişime geçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin bilinmemesi üzücü olaylara kapı aralıyor.” diye konuştu.

    Toplumdaki ekonomik ve sosyal engellenmişliğin çoğaldığına da dikkat çeken Eroğlu, bunun suç oranlarını arttırdığını vurguladı. Eroğlu, “Kendini ifade edemeyen ve toplumdaki rollerde kendine yer bulamayan kişiler en korumasız ve savunmasız çocukları seçiyor. Normal yollardan ortaya koyamadıkları duygu ve isteklerini patolojik yollarla gideriyorlar.” dedi.

    Psikolog Muharrem Eroğlu, çocuk kayıpları ve ölümleri sorununun çözümü için tüm kurumların konuyu birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti. “Çocuklara tehlike anında neler yapmaları gerektiği öğretilmeli.” diyen Eroğlu, ailelere de şu tavsiyelerde bulundu; “Özellikle sosyal medyanın takibi, doğru ve güvenli kullanımı sağlanmalı. Çocuklara mahrem alanlarıyla ilgili bilgi verilmeli. Güvenlik gerekçe gösterilerek çocuklara baskı yapılmamalı. Merak duygularına engel olunmamalı. Bu konu abartıldığında çocukta başka psikolojik problemler ortaya çıkabilir ve kendine, çevreye güveni olmayan bir birey olarak yetişebilir. Ancak unutulmaması gereken, güven duymak, tedbir almaya engel değildir.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.