Çocuklara pirinç yerine bulgur yedirin

Çocuklara pirinç yerine bulgur yedirin

Okulların başlamasıyla birlikte, anneler çocuklarının beslenme çeşitlerini de arttırır. Okul döneminde sağlıklı beslenmenin ilk adımı evdeki beslenme tarzından geçiyor.

Meydan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, “Çocuğun nerede, ne zaman ve ne yiyeceğine karar veren anne-babadır, çocuk sadece ne kadar yiyeceğine karar verir” diyor. Çocuklara en rahat yedirilebilen gıdalardan birinin pirinç pilavı olduğuna dikkat çeken Köse, pirinç yerine bulgur tavsiye ediyor.

Ekmeğe dikkat!

Bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: “Bizim, tahıl tüketimine dayalı bir beslenme alışkanlığımız var. Son yapılan çalışmalarda tahıl tüketimi genel beslenmenin neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu yüzden çocuklara özellikle tahıl grubunu çeşitlendirerek tükettirmekte fayda var. Ekmek, diğerlerine göre masum bir karbonhidrattır, pişiriminde yağ eklenmez. Ancak ekmeğin çeşidine ve miktarına dikkat etmezseniz uzun dönemde ağırlık artışına sebep olur. Tahıllı ekmekler tüketilebilir, bunun dışında çocuklar için özel vitamin eklenmiş ekmekler piyasada bolca bulunuyor. Makarna grubuna baktığımızda sebzeli makarnalar, pirinç yerine ise bulgur tercih edilebilir.”

Günlük bir bardak muzlu süt

Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimleri için günde iki-üç su bardağı süt veya yoğurt tüketmeleri gerekiyor. Muzlu sütü çocuklar çok sever. Hem faydalı hem de iştah kapatmayacak sağlıklı atıştırmalıklar çocuklara ara öğün olarak verilebilir. Çikolata ezmesi gibi besin değeri az ve enerjisi yüksek olan yiyecekler yerine, bir yemek kaşığı tahin-pekmez ve bir dilim tam tahıllı ekmekle bir bardak süt, besin ve enerji içeriği açısından uygun bir ara öğün olacaktır. Masum grubuna giren örnek öğünler; bir avuç kuru meyve ve iki adet ceviz, bir kâse meyveli yoğurt, bir bardak muzlu süt, yarım simit ve bir bardak ayran olabilir. Konsantrasyon ve öğrenmeyi arttırmak için düzenli balık tüketimi çok önemli. Haftada en az iki kere hem çocuklar hem de yetişkinler balık tüketmelidir.


Haberler 
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.