Çocuklara, kardeşi olacağını hemen söylemeyin

Çocuklara, kardeşi olacağını hemen söylemeyin

Psikolog Hilal Arslan, hamilelik sürecinde yaşanan mide bulantısı, baş ağrısı gibi bazı problemlerin ‘kardeş'ten kaynaklandığının çocuğa söylenmemesi gerektiğini vurguluyor.

Aileye yeni bir bireyin katılacak olması, anne-baba ve kardeşler için çok heyecanlı bir süreçtir. Özellikle 0-6 yaş grubundaki çocukların sabretme ve bekleme kapasitesi düşük olduğu için uzmanlar, “Bu müjdeli haberi son aylara kadar söylemeyin.” diyor.

Aileler, ilk çocuklarına, bir kardeşi olacağını nasıl izah edeceğini bilemez. Çoğu anne ve baba, bunun için çözüm arayışına girer. Yeni bir kardeşin geleceği bilgisini hamileliğin 5-6. aylarına bırakılması gerektiğini ifade eden Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikolog Hilal Arslan, bu süreçte çok dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor. 0-6 yaş grubu çocuklarda zaman algısı olmadığını belirten Arslan, yeni kardeşin haberinin son aylara doğru izah edilmesinin uygun olacağını kaydediyor. Hamilelik sürecinde yaşanan mide bulantısı, baş ağrısı gibi bazı problemlerin ‘kardeş'ten kaynaklandığının çocuğa söylenmemesi gerektiğini vurgulayan Arslan, annesinin acı çektiğini gören çocuğun doğacak kardeşine yönelik öfke ve kızgınlık oluşturabileceğini söylüyor. Çocuğa, ‘kardeşin olacak ve sen onunla oyunlar oynayacaksın' gibi cümlelerden de kaçınmak gerektiğini ifade eden Arslan, aksi takdirde çocuğun beklentisinin ona göre şekillendiğini ve bebek doğar doğmaz onunla oyun oynayabileceği algısı oluştuğunu belirtiyor. Söylendikten sonraki süreçte ise ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Bir davranış çizelgesi şeklinde günlerin yazılı olduğu bir tablo hazırlayıp her gün bir gülen yüz ekleyip çocuğa bu tablo tamamen gülen yüzlerle dolduğunda kardeşinin geleceği anlatılabilir.” Bu süreçte yaşanılan diğer bir sorun ise annenin çocuğunu kucağına alamaması olduğunu dile getiren uzman psikolog, “Anne, çocuğa hamile olmasını sebep göstererek kucağına alamayacağını söylemek yerine bir yere oturup onu kısa sürede kucağına almalı. Bu, çocukta tepki oluşmaması adına alınabilecek bir önlem. Çünkü burada çocuk, ilgi ve sevgiden ziyade güven duygusunu yeniden hissedebilmek için annesinden böyle bir şey istiyor.” ifadesini kullanıyor. Annenin, "Kardeşin doğduğunda çok küçük olacak ve o ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacağı için onunla sürekli ilgilenmem gerekecek, tıpkı senin bebekliğindeki gibi." diyerek, süreci çocukla paylaşması gerektiğini ifade eden Arslan, “Hatta 'sana bakarken benim yardımcım yoktu ama bak artık sen varsın, ikimiz birlikte onunla ilgileneceğiz' diyerek, çocuğun da desteğine ihtiyacı olduğunu söylemeli.” diyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.