Çocuklar süt içip, hemen uyumamalı

Çocuklar süt içip, hemen uyumamalı

Prof. Dr. Salih Özdemir, kalsiyumun vücutta lokalize olması için hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, annelere de bu konuda tavsiyelerde bulundu...

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, sadece kalsiyumu almanın değil, onu vücuda lokalize etmenin de önemli olduğunu belirterek, kalsiyum alındıktan sonra mutlaka hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Süt ve süt ürünleri üzerine bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir, kalsiyumun tek kaynağının süt ve süt ürünleri olduğunu, demirin ana kaynağının da et olduğunu belirtti.

Günlük kalsiyum ihtiyacının bin 200 miligram olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bunun da tek kaynağı süt ve süt ürünleridir. Bir kişi günlük 1,2 litre ki (maalesef Türkiye'de bu rakamlar yok) süt veya yoğurt tüketirse kalsiyumu yeterli alabilir. Süt içme alışkanlığımız yok denecek kadar az. Hele hele gençler arasında çok daha az" diye konuştu.

Özdemir, özellikle gençlerin kalsiyumun öneminin farkında olmadığının altını çizerek, ileri yaşlarda kalsiyum eksikliğinden dolayı kemik hastalıklarının görüldüğünü, söz konusu hastalığa da Türkiye'de en sık Erzurum'da rastlandığını ifade etti.

Sütü çok önemsediğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Maalesef ülkemizde süt ve süt ürünlerini yeteri kadar tüketmiyoruz. Türkiye'de kemik hastalıkları erken yaşlarda görülürken, Avrupa Birliği ülkelerinde 70'li yaşlardan sonra başlıyor. Biz günlük ihtiyacımız olan süt ve süt ürünlerinin dörtte birini bile tüketmiyoruz. Türkiye'de yıllık içme sütü 25 litre civarında. Avrupa Birliği ülkelerinde 70-80 litre, hatta bazı ülkelerde 120 litreye çıkıyor kişi başına tüketim. Hakikaten biz az tüketiyoruz ileri yaşlarda bunun problemini yaşıyoruz."

"Çocuklar süt içip, hemen uyumamalı"

Özdemir, "Sadece kalsiyumu almak önemli değil, onu vücuda lokalize etmek gerekiyor. O da hareketle oluyor. Yani kalsiyumu alıp, oturuyorsanız bunun kaslara, kemiklere lokalize olmadığı zaman bundan da bir sonuç alamıyorsunuz. Kalsiyumu günlük ağırlıklı olarak sütten ve yoğurttan almak gerekiyor. Bunun yerine peynir de tüketilebilir" ifadesini kullandı.

"100 gram peynir 600 miligram kalsiyumu karşılar. 100 gram kaşar peyniri yerseniz kalsiyum ihtiyacının hepsini karşılarsınız ama hem ekonomik olarak hem de vücudumuza her gün bu kadar peynir iyi gelmeyebilir" diyen Özdemir, herkesin kalsiyum konusunda bilinçli olmasını istedi.

Annelere de uyarıda bulunan Prof. Dr. Özdemir, "Çocuklara süt içirip, hemen uyutmamak gerekiyor. Çocuk sütünü içip, biraz hareket etmeli. Kalsiyumun vücuda lokalize olması açısından hareket etmesi önemli ama tabii çocuklar sütü günün her öğünü tüketmeli" dedi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.