Çocuklar, Okulda En Çok El ve Ayak Bileğini Kırıyor

Çocuklar, Okulda En Çok El ve Ayak Bileğini Kırıyor

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilköğretim dönemi öğrenciler üzerinde yapılan gözlemler çocukların en fazla yaşadığı kazaları ortaya çıkardı.

Buna göre ilk sırayı ayak ve el bilek burkulmaları ve kırıkları aldı. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Uygun, okul giriş ve çıkış saatleri ile teneffüslerde, merdivenden düşme şeklinde yaralanmalar sıklıkla meydana geldiğini söyledi. Küçük, öğrenim hayatına yeni başlamış çocukların daha fazla risk altında olduğunu belirten Uygun, “Buna bağlı olarak da özellikle ayak bilek burkulmaları ve kırıkları, el bilek ve dirsek kırık ve çıkıkları sıklıkla oluşuyor.”dedi.
 
Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Uygun, öğrencilerin okullarda geçirdikleri kazalarla ilgili önemli açıklamalarda bulurdu. Okulda öğrenci veli ve eğitmenleri bekleyen en önemli sıkıntının öğrencilerin geçirdikleri kazalar olduğuna dikkat çeken Uygun, “Özellikle okul giriş ve çıkış saatleri ile teneffüslerde, merdivenden düşme şeklinde yaralanmalar sıklıkla meydana geliyor. Ayrıca küçük, öğrenim hayatına yeni başlamış çocuklar daha fazla risk altında. Buna bağlı olarak da özellikle ayak bilek burkulmaları ve kırıkları, el bilek ve dirsek kırık ve çıkıkları sıklıkla oluşuyor.”dedi.
 
TENDON VE BAĞ ZEDELENMESİ YAŞANIYOR
 
Kapılardan giriş ve çıkışlarda itişmelere bağlı olarak kafa travmaları ve omuz yaralanmalarının da sıklıkla oluştuğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Uygun, ayrıca kapıların kontrolsüz ve sert bir şekilde kapatılmaları sırasında el parmaklarının sıkışmasına bağlı olarak el parmak kırıkları, tırnak travmaları, tendon ve bağ zedelenmeleri ile sıklıkla karşılaştıklarını ifade etti. Uygun ayrıca iyi sabitlenmemiş okul eşyaları, lavabo ve camların kırılması sonrasında çok ciddi yumuşak doku, damar ve sinir kesiklerini içine alan yaralanmalar meydana geldiğine vurgu yaptı.
 
Okul mekânlarının çocukların güvenliğine yönelik olarak düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Uygun, ''Çocuklar arasında yaşanan itiş-kakışmaların önüne geçmek için öğretmenlerin çok dikkatli olması ve çocukları uyarması gerekiyor.'' dedi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.