Çocuklar, macera ve gönül ilişkisinden kayboluyor

Çocuklar, macera ve gönül ilişkisinden kayboluyor

Emniyet, 'Sabah okula giden çocuğum dönmedi, ne yapmalıyım?' sorusunu cevapladı

Türkiye'de çocukların en çok gönül ilişkisi ve macera amaçlı kaybolduğunu açıklayan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, "Çocuğum sabah okula gitti, hala dönmedi, ne yapmalıyım?" sorusunu cevapladı.

Sanal alemden vatandaşlardan gelen soruları cevaplandıran Asayiş Daire Başkanlığı, okuldan çocuğu dönmeyen ebeveynlerin yapması gerekenleri sıraladı. Açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu: "Çocuğunuzun okula gidip gitmediğini, çocuğunuzun öğretmenine ulaşarak teyit edin, haberinin olup olmadığını sorun. Çocuğunuzun okul arkadaşlarına durumu anlatarak genel durumu hakkında bilgi edinin, okul dışında görüştüğü arkadaşları varsa onlar hakkında bilgi ve telefon numaralarını edinmeye çalışın. Çocuğunuzun arkadaşlarının anne babalarını arayın ve çocuğunuzun okuldan dönmediğini, bilgileri olup olmadığını sorun. Çocuğunuz okula servis ile gidip geliyorsa servis şoförünü arayın. Çocuğunuzun kayıp olduğundan emin olmanız halinde 24 saatin geçmesini beklemeksizin size en yakın Polis Merkezine müracaatta bulunarak durumu anlatın. Çocuğunuzun adını, soyadını, yaşını, üzerinde bulunan kıyafetlerini ve rengini, kendisinin ayırt edilebilmesini sağlayacak özelliklerini, fotoğrafı ile birlikte bildirin ve siz de bilgi sahibi olabilecek diğer kişileri telefonla aramaya devam edin."

"Çocuğum yanımdaydı, kayboldu, ne yapmalıyım?" sorusunu da cevaplandıran Asayiş Daire Başkanlığı, çocuğun kaybolduğunun anlaşılmasıyla birlikte hemen durumun güvenlik güçlerine bildirilmesi gerektiğini açıkladı. Açıklamada, "Çocuğunuzun kaybolduğu yer ve çevresini araştırmaya başlayın. Çevrede bulunan insanlara çocuğunuzu kaybettiğinizi ve görüp görmediklerini sorun. 24 saatin geçmesini beklemeksizin hemen ‘155 polis imdat telefonu’nu arayarak durumu anlatın. Çocuğunuzun adını, soyadını, yaşını, üzerinde bulunan kıyafetlerini ve rengini, kendisinin ayırt edilebilmesini sağlayacak özelliklerini bildirin ve siz de aramaya devam edin. Size gelen polis ekibine baktığınız yerleri, yaptıklarınızı ve olayı eksiksiz anlatın. Çocuğunuzun kimlik tespitine yarayacak fotoğrafını polise verin. Çocuğunuz zihinsel engelli ise en yakın polis merkezine müracaat ederek parmak izlerini gönüllülük esasına göre kaydettirin. Böylece çocuğunuz bulunduktan sonra parmak izinden kimliği hemen tespit edilebilecektir. Bedenlerine, tanınmasını kolaylaştırıcı künye, renkli bileklik takın. Kimlik, telefon, adres ve diğer lüzumlu bilgileri ihtiva eden belgeyi cebine koyun." denildi.

ÇOCUKLAR EN ÇOK MACERA VE GÖNÜL İLİŞKİSİNDEN KAYBOLUYOR

"Ülkemizdeki kayıp çocukların durumu nedir?" sorusunu da cevaplandıran Asayiş Dairesi Başkanlığı, çocukların en çok macera ve gönül ilişkisinden kaybolduğuna dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde şu ana kadar organ mafyasına rastlanılmamıştır. Parçalanarak organları alınmış bir çocuk cesedi de bulunmamıştır. Ülkemizde çocuklar en çok gönül ilişkisi, eğlence, macera amaçlı ve evlenme amaçlı başta olmak üzere aile içi huzursuzluk ve aile içi şiddet sebebiyle kaybolmaktadır. Kayıp çocukların yüzde 30’u kurumlardan, yüzde 70’i evden kayıp çocuklardır. Kayıp müracaatı yapılan çocukların yüzde 98’i bulunmuştur. Kalan yüzde 2 içindeki kayıp çocukların yüzde 95’i en geç 6 ay içerisinde bulunmuştur."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.