Çocuklar için büyüklere küçük hatırlatmalar

-Geçenlerde bir televizyon programında konuşmacı çocukları putlaştırdığımızdan söz etti. Gerekçelerini de açıkladı. En önemli gerekçelerden biri çocuk merkezli davranışlar sergilediğimizdi. Ya da ben öyle anladım ama konuşmacıya büyük ölçüde hak verdim. Temelde yaptığımız yanlış da bu sanırım. Günümüz çocuklarının isteklerinin çoğu, ihtiyaçlarının ise pek azı karşılanıyor. Bunun tam tersi olsa durum çok daha güzel olur. Temel mantık istekleri değil ihtiyaçları karşılamak olmalı. İstekleri, ihtiyaç olarak algılarsak bunun sonu gelmez ve ortaya doyumsuzluk çıkar.

-Çocuklarımıza yaptığımız en iyi şeylerden biri de nasihat etmektir. Nasihat etmek işin kolay yanı. Biz de genelde kolaya kaçıyoruz. Ama nasihatten çok davranışlarımızla iyi örnek olmak gerektiğini hep unutuyoruz.

-Rousseau, “Bir çocuğun, ilk öğrenmesi gereken ve en çok ihtiyacı olan şey; tahammül etmesini bilmektir” der. Bizim tahammülümüz yok ki çocuklarımızın olsun. İlk önce bizim sabır göstermemiz gerek çocuklarımıza. Ondan sonra onlardan bekleyeceğiz bu davranışı. Toplum olarak artık birbirimize tahammül edemez hale geldik. Hep çatışma içindeyiz. Bu durumda çocuklarımızın da bu özelliği kazanması zor. Ne zaman sakinleşirsek o zaman bir adım atmış oluruz. Ne zaman karşımızdakini dinlemeyi, anlamayı becerirsek yürümeye başlarız. Çünkü eğitim sabır işidir. Kızılderililer de bunu “Çocuklarımızın terbiyesi, onlara sakince oturmayı ve bundan zevk almayı öğretmekle başlar” şeklinde çok güzel ifade etmişlerdir.

-Peygamber Efendimiz (sav); "Çocuklarınızı iyi eğitin ki yüce Allah sizleri affetsin” buyurmuştur. Hadis-i Şerif gayet açık. Anne-baba olarak Allah’tan af istiyorsak bunu sözle değil çocuğumuzu iyi eğitmekle yapmalıyız.

-Bazen çocuklarımızdan yapamayacakları işler isteriz. Çocuklarımız da yapamazlar bunu. Yapamadıkları için de bazı olumsuz davranışlarda bulunurlar. Bu yalana kadar gider. Onun için çocuklarımıza vereceğimiz işler yapabilecekleri şeyler olmalı.

-Çocuğa verilecek en güzel şeyin zaman olduğunu da unutmayalım. Çocuklarımıza ayırdığımız kaliteli zaman dilimleri onun sağlıklı gelişmesi için çok önemlidir.

Yukarıda çocuk eğitimi ile ilgili bazı hatırlatmalarda bulundum. Bu hatırlatmalar hemen hemen herkesin bildiği, en azından duyduğu şeyler. Şunu unutmayalım. Duymak, bilmek yetmiyor uygulamak gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.