Çocuklar camiye koşarak geliyor

Çocuklar camiye koşarak geliyor

Çocuklar hem oyun oynuyor, hem dini bilgiler öğreniyorlar

Camiler artık cıvıl cıvıl. Çocuklar ve gençler camiden çıkıp eve gitmek istemiyorlar. Oyun parkları, ekip biçtikleri bahçeler, besledikleri balıklar, spor salonları çünkü camilerde. Hem oyun oynuyorlar hem de ilk dini bilgilerini burada öğreniyorlar. Ramazan dolayısıyla çocuk iftarları da artık cami bahçesinde yapılıyor. Hatta kimi ilk kez oruç tutmanın heyecanını yaşıyor. Çocuklara camileri sevdirmek için farklı projeleri hayata geçiren imamların derdi camileri çocuklar için cazip hale getirmek. Arkadaşları ile beraber vakit geçiren çocuklar etkinlikler sayesinde artık camiye gitmekten korkmuyor, hem Kur'an öğreniyorlar hem de gönüllerince eğleniyorlar.

CAMİ BAHÇESİNDE ÇOCUK İFTARI

Üsküdar müftülüğüne bağlı Yusuf Dede Camii'nin İmamı Naci Şengün çocukları camiye çekmek için caminin içinde beş metre eninde dev bir akvaryum yapmış. Akvaryumdaki balıkları besleme görevini üstlenen çocuklar sayesinde beş yıldır cami dolup taşıyor. Bu yıl ise caminin yanında çocuklarla birlikte ekip biçecekleri küçük bir hobi bahçesi oluşturulmuş. Çocuklar, her gün camiye gelerek, namaz kılıp, Kur'an dersi alıyor ve ardından da akvaryumdaki balıkların bakımını yapıyorlar. Çocuklarla her Pazartesi cami bahçesinde evden getirdikleriyle iftar sofrası kuruyor ve toplu iftar ediyorlar. Bu iftar sofralarına oturan çocukların bir kısmı ilk oruçlarını da böylece tutmuş oluyor. İftar sonrası ise cemaatle beraber akşam ve teravih namazlarını kılıyorlar.
 
ÇOCUKLAR CAMİYE KOŞUYOR

Ramazan ayı boyunca iftara yakın Mimar Sinan Camii avlusunda her akşam üstü çocuklar için etkinlik yapılıyor. Camiye gelen çocuklar Mehter takımı ve ilahilerle karşılanıyor, Hacivat ve Karagöz oyunlarını izliyorlar. Ezan okununca da oruçlarını açıp cemaatle namazlarını kılıyorlar. Teravih vaktine kadar da caminin alt katında bulunun aktivite alanında ise etkinler var. Burada çocuklar el becerilerini geliştiriyorlar. Camideki bu etkinler sayesinde çocuklar camiyi o kadar çok seviyor ki sabah saatinde verilen dini eğitimine de mutlaka katılıyorlar. Mimar Sinan Camii İşletme Müdürü Ahmet Çapoğlu, çocukların din eğitimleri sonrasında camide istedikleri gibi koşup eğlendiklerini söylüyor. Çapoğlu, kış aylarında da küçük çocuklar için Mimar Sinan Camii Anaokulunda eğitimler olduğundan bahsediyor. Çocuklarla fidan ekmek gibi sorumluluk etkinliklerinin yanı sıra gençler arasında da paintball turnuvaları düzenleniyor.

Hem spor hem ibadet

Cami cemaatinin ortalama yaş grubunu gençleştirmek için harekete geçen Kartal Atalar Cami imamı Yücel Kara gençler için spor aktiviteleri başlatmış, işe de yaramış. Cami gençlerle dolup taşıyor. Gençlerle birlikte Atalar Cami Spor Kulübü'nü kuran Yüce buradan katıldıkları yarışmalarda bir çok madalya aldıklarını söylüyor. Yaklaşık 8 yıldır Atalar Cami bünyesinde kurulan İstanbul Atalar Cami Spor Kulübü'nde tekvando eğitimi alan gençler spora ezan okununca ara veriyorlar ve hep birlikte namazlarını kılıyorlar. Antrenör Orhan Yenmiş sabahları Kuran eğitimi alan çocuklara öğle namazından sonra da tekvando eğitimi verdiklerini söylüyor. Böylece hem sağlıklı hem de hem de ahlaklı bir genç nesil yetiştirilmesi hedefleniyor.
 
Hadi anne camiye

Camiye sadece çocukların değil küçük çocukları olan annelerin de gelmesi için Samsun'un Bafra ilçesindeki Müftülük bir çalışma başlatmış ve büyük ilgi görmüş.'Hadi Anne Camiye' projesiyle camilere oyun parkı yaptıran Bafra İl Müftüsü İsmail Çiçek bir anda cami cematinin yüzünün de değiştiğini görmüş. Oyun parkı sayesinde çocuklar camiye hevesle geliyor. Hem de anne babalar rahatça ibadetlerini yapıyorlar. “Hadi Anne Camiye" projesiyle özellikle annelere kolaylık sağlanarak 6 yaş altındaki çocuklara cami sevdiriliyor. Müftülüğün kendi bütçesiyle tuttuğu gözetmenler oyun parkında çocuklarla oynuyor. Camilerde yaşlı nüfusun ağırlıklı olmasında dolayı genç anne babaları da camiye kazandırmak için başlatılan proje şuan Kaşıkçı İyi Cami, Yavuz Selim Cami, Emir Efendi Cami, Mevlana Cami ve Nuri İbrahim Cami ve Kuran Kursunda devam ediyor. Bafra İl Müftüsü İsmail Çiçek bu proje sayesinde çocukların hafızalarında cami ve din kavramlarının güzel bir şekilde yer ettiğini söylüyor.

Bu camide çocuklara kızılmaz

Bolu Gerede de Ramazan Dede Camine asılan bir talebe dikkatleri çekiyor. “Bu Camide Çocuklara Kızılmaz". Takdire şayan olan bu tabela sayesinde çocukların özgüvenle camiye geldiğini söyleyen Gerede Müftüsü Hasan İzmirli anne ve babalarında gönül rahatlığıyla çocuklarını bu camiye gönderdiklerini anlatıyor. Yeni nesli camilerden soğutmak yerine onları camiye kazandırmak gerektiğini belirten İzmirli, bu tabela sayesinde çocukların da kendilerini yetişkin bir birey gibi gördüklerini söylüyor.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.