Çocuk ödev yaparak değil, oynayarak gelişir

Çocuk ödev yaparak değil, oynayarak gelişir

Kütahya Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından eğitimcilere yönelik 'Çocuk Eğitiminde Doğru Bilinen Yanlışlar' konulu panel düzenlendi. Uzman Pedagog Adem Güneş, "Çocuk okulda öğrenir, ne öğrenirse.

Evde aile fertleri ile bir arada olmanın, birlikte etkinlikler yapmanın keyfini yaşamalı. Sokakta kaygısızca oyun oynamanın çocukluğunu yaşamalı. Annesinin kızgın bir sesle pencereden kendisini çağıracağı kaygısını yaşayan çocuk, ne dersini yaparken öğrenebilir, ne de arkadaşları ile coşku içinde oynayabilir." dedi.
 
Moderatörlüğünü Mehtap TV program sunucusu Ramazan Ümit Şimşek'in yaptığı Doğtaş Düğün Salonu'nda düzenlenen panelde Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Pedagog Adem Güneş ve Uzman Psikolog Ferhat Çelik söz aldı. Panelde başarılı bir eğitimci, okul faaliyetlerini eve taşırmayan, bilgiyi okulda tamamlayabilen kişi olduğunu belirten Uzman Psikolog Adem Güneş, "Maalesef günümüz çocuklarının aile içinde zarara uğradığı en temel konu okulun eve taşınmasıdır. Okul-Aile işbirliği, okulu eve taşırmak değil; okulda zihnen yorulan çocuğun, evde duygusal dinlendirilmesi işbirliğidir." dedi.
 
ÇOCUK ÖDEV YAPARAK DEĞİL, OYNAYARAK GELİŞİR
 
Okul ödevinin bir 'eğitim zorunluluğu' mu, 'öğretmen ricası' mı olduğunu da sorgulayan Adem Güneş, "Öğretmenin bir buyurganlık içinde öğrencisine ödev vermesi ve bunu yapmadığında da yaptırım uygulaması doğru değildir. Ödev; öğrenmenin temel işlevi değil, zaruret halinde tamamlayıcı faktörüdür. Eğitimin tamamlayıcı bir faktörünü, eğitimin ana işlevi gibi göstermek ciddi bir pedagojik yanılgıdır.
 
Maalesef, çocuğunun eğitim durumunu merak edip öğretmenden bilgi isteyen velilerin birçoğu; 'Ödevini yapmıyor ki!' gibi şikâyetler işitiyor. Ve bu şikâyetler, çocuğun iyiliği ile değil, çoğu defa ebeveyn çocuk çatışmaları ile sonlanıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ilkokul seviyesinde verilen ödevlerin öğrenmeye katkısı binde bir civarındadır. Gözlemlerimiz gösteriyor ki, çocukta, ödev yetiştirme kaygısı, eğitimden soğumanın nedenlerinden biridir." diyerek eğitimcileri çocuğun ödev yaparak değil, oynayarak gelişeceği konusunda bilgilendirdi.
 
YGS'ye giren 1 milyon 100 bin öğrenciden 900 bini matematikten hiç soru çözemediğine değinen Pedagod Güneş, "Biz hangi eğitimden bahsediyoruz Allah aşkına. Siz çocuğu alın, ilkokuldan liseye kadar 12 sene boyunca sabah akşam eğitin, 12'nci senenin sonunda 1 tane bile matematik sorusu çözemesin. Kimse kusura bakmasın, suç çocuklarda değil; hem de hiç değil. Ülkemiz çocukları eğitim suçlusu değil, eğitim mağdurudur. " diyerek öğrenmede suçun çocukta değil eğitim sisteminden kaynaklandığına dikkat çekti.
 
Aile kurumunun, cennette kurulmuş bir kurum olduğunu söyleyen, Uzman Psikolog Ferhat Çelik ise "Adem (AS) babamız, Havva anamız, Rabbim bunları cennette eş kıldı ve aile nerede Cennette. Allah'ın cennette inşa ettiği bir kurumdur aile kurumu. O zaman bize emanet edilen yavruları istenen noktaya anne ve babanın getirebilmesi için iki noktada kendini geliştirmesi, kaybolan değeri varsa onu bulması veya kaybetmediği bir değer varsa onu koruması lazım." şeklinde ailenin önemine vurgu yaptı.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.