Çocuk işçiler steril ortamlarda yaşamıyor

Çocuk işçiler steril ortamlarda yaşamıyor

Marmara Belediyeler Birliği’nin konuğu olan Gazeteci Balçiçek İlter, “Çocuk işçiler, şanslı azınlığın çocukları gibi steril ortamlarda yaşamıyor.

Adem Elitok'un haberi:

 Bu çocuklar terörün, uyuşturucunun, hatta organ tüccarlarının hedefinde.” dedi.

İlter, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Medya Masası programının konuğu oldu. Toplantıda, başta kağıt ve pet şişe toplayan çocuklar konusu olmak üzere ‘çocuk işçi’ sorunu masaya yatırıldı.

Kağıt toplatıcısı çocukların günlük 20 TL’ye çalıştığını belirten İlter, şunları dile getirdi: “Geçtiğimiz günlerde 6 yaşındaki bir kağıt toplatıcısı çocuğun kamyonetin altında kalarak can vermesi beni çok üzdü. Çocukluğunu yaşamak yerine, günlük 20 TL’ye atık kağıt, pet şişe ve demir toplayan çocukların emekleri üzerinden, birileri çok büyük ticari gelirler elde ediyor. Belediyelerin çocuk işçi konusuna daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyor, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Doğru bir depozito sistemi kurulur ve bu sistem kamu kurumları, sanatçılar, STK’lar tarafından da desteklenirse, önemli ölçüde mesafe alınabileceğini düşünüyorum. Bu konuda Marmara Belediyeler Birliği’nden destek bekliyorum.”

“ÇOCUK İŞÇİLER, SUÇ ŞEBEKELERİNİN HEDEFİNDE”

Belediyelerin çocuk işçi konusuna eğilme şeklinin, ailelere para vermek olmaması gerektiğini ifade eden İlter, şöyle devam etti: “Ailelere günlük 20 TL verilerek sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Aileler parayı alır, ancak çocuklarını yeniden çalışmaya gönderir. Geçtiğimiz günlerde babasından ağır biçimde dayak yiyen bir kağıt toplayıcısı çocuğa rastladım. Çocuğun suçu, arkadaşlarıyla buldukları bir top ile günü geçirmek ve futbola daldıktan sonra kağıt toplayamamaktı. Bir çocuğun en tabii hakkıdır top oynamak. Çocuk işçiler, şanslı azınlığın çocukları gibi steril ortamlarda yaşayıp, en güzel okullarda, en iyi yemeklerle beslenmiyor. Bu çocuklar terörün, uyuşturucunun, hatta organ tüccarlarının hedefinde ve ağırlığı sokaklardaki işçi çocuklar olmak üzere, İstanbul’da her gün 26 çocuk kayboluyor. Emniyet ortalama 10-12 çocuğu bulurken, kalan 14 çocuğun nereye götürüldüğü, o çocuklara ne olduğu belli değil.”

Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya ise hassasiyetinden ötürü Balçiçek İlter’e teşekkür ederken, Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe öncülüğünde, çocuk işçilere yönelik sempozyumlar, çalıştaylar yapılacağını söyledi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.