Çocuğunuzun konuşma sürecini izleyin!

Çocuğunuzun konuşma sürecini izleyin!

Konuşurken çocuğunuza bakın, size dikkat ettiğinden ve dinlediğinden emin olun.

Ebeveynler çocuklarını kucaklarına aldıkları andan itibaren onların gelişimlerini izliyor. Aylar geçtikçe çocuklarının büyüdüğünü gören ebeveynler, onların ilk kelimelerini merak ediyor. Bazı çocuklar, yaşıtlarına göre biraz daha geç konuşabiliyor.

Ebeveynler çocuklarının konuşması için sabırsızlansalar da bazı çocukların biraz daha geç konuşmaya başladığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlhami Çuhadar, konuyla ilgili aileleri bilgilendirdi. Çuhadar, “Bir çocukta bir yaşını geçmesine rağmen konuşma isteği yoksa ve iki yaşını geçtiği halde konuşma becerisi görülmüyorsa, çocukta ‘konuşma gecikmesi’ olabilir. Genellikle ebeveynler çocuklarındaki eksikliği görmeme eğilimindedirler. Çocuk biraz büyüsün öğrenir, biraz büyüsün konuşur diyerek uzman kontrolünü geciktirirler. Ancak konuşma gecikmesinin erken tedavi gerektirebilecek nedenleri olabilir” diye belirtti.

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

Ebeveynlerin çocuklarının gelişimlerini dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. İlhami Çuhadar, konuşma gecikmesinin en önemli nedenlerini zeka geriliği, yaygın gelişimsel bozukluklar, otistik bozukluklar, işitme bozukluğu, görme bozukluğu, travmalar, sık havale geçirilmesi ve epilepsi, uyaran eksikliği, çocuğun yalnız vakit geçirmesi, çocukla yeterince ilgilenilmemesi, konuşulmaması ve de çok fazla televizyon seyretme olarak sıraladı. Erken tanının önemine işaret eden Çuhadar, “Konuşma gecikmesi şüphesi için çocuğun 3 yaşının altında olması gerekir. Eğer çocuk 3 yaşından küçükse ve konuşma zorluğu çekiyorsa, konuşmaktansa sık jest kullanıyorsa bir konuyla ilgili bir uzmandan yardım alınması gerekir. Böylece çok daha kısa bir sürede olumlu bir sonuç alınabilir. Ayrıca eğer çocuğun fiziksel bir rahatsızlığı da varsa farklı tedavi yöntemlerine vakit kaybetmeden başlanabilir” diye vurguladı.

“ÇOCUĞUNUZA ZAMAN AYIRIN”

Fiziksel bir rahatsızlığı bulunmayan bir çocuğun konuşmasına yardımcı olabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken Çuhadar, şu uyarılarda bulundu: “Çocuğunuza zaman ayırın. Onunla sık sık konuşun. Onunla konuşurken sıranızı bekleyin; bir şey söyleyin ve size yanıt vermesine fırsat tanıyın. Konuşurken çocuğunuza bakın ve size dikkat ettiğinden ve dinlediğinden emin olun. İşaretle bir şey istediği zaman; örneğin ‘Süt mü istiyorsun?’ gibi yönergelerle, ona hem uygun konuşma modeli olun hem de istediği nesneyi vererek kendisini ödüllendirin. Çocuğunuzun her sözcüğü söyleme çabasını övgü ile pekiştirin. Mümkün olduğunca az televizyon seyrettirin” diye kaydetti.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.