Çocuğunuzun İçtiği Sigaraya Anlayış Göstermeyin

Çocuğunuzun İçtiği Sigaraya Anlayış Göstermeyin

Yeşilay Genel Müdürü Yılmaz: - "Türkiye'de sorun; gençlerdeki bağımlılık eğiliminin fazla olması.

En önemli avantajımız genç nüfusken, gençlerdeki bu zararlı alışkanlıklar, onların bütün verimlilik ve üretkenliğini götürüyor"- "Ailenin 'sadece sigarası var' diyerek çocuklarına anlayış göstermesi değil, onları içmemesi konusunda ikna etmesi gerekiyor" - "Liselerde yapılan bir araştırmada, çocukların yüzde 9'u en az bir defa madde kullandığını söylüyor. Yani 10 çocuktan birinin maddeyle tanışması büyük bir sıkıntı. Bizdeki sorun; uyuşturucu trendinin yükseliyor olması"
 
Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Türkiye'deki sorunun gençlerdeki bağımlılık eğiliminin fazlalığı olduğunu belirterek, "En önemli avantajımız genç nüfusken, gençlerdeki bu zararlı alışkanlıklar, onların bütün verimlilik ve üretkenliğini götürüyor" dedi.
 
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her türlü bağımlılığın toplumun geleceği olan gençleri tehdit ettiğini, gençlerde sigarayla başlayan bağımlılığın bir süre sonra alkol ve maddeye doğru gittiğini söyledi.
 
Sigara alışkanlığını küçümsememek gerektiğini anlatan Yılmaz, "Madde bağımlılarının yüzde 90'ına yakını sigara içiyor. Onların da yüzde 60'a yakını alkol denemiş. Yani geçişler çok fazla" diye konuştu.
 
"Ailenin 'sadece sigarası var' diyerek çocuklarına anlayış göstermesi değil, onları içmemesi konusunda ikna etmesi gerekiyor" diyen Yılmaz, madde kullanmanın bir tabu olarak ortaya çıktığını, gençlerin bu tabuyu sigarayla yıktığını ifade etti.
 
Yılmaz, Türkiye'nin bağımlılık sorununun çok başlarında olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
 
"Türkiye'de sorun; gençlerdeki bağımlılık eğiliminin fazla olması. En önemli avantajımız genç nüfusken, gençlerdeki bu zararlı alışkanlıklar, onların bütün verimlilik ve üretkenliğini götürüyor. Liselerde yapılan bir araştırmada, çocukların yüzde 9'u en az bir defa madde kullandığını söylüyor. Yani 10 çocuktan birinin maddeyle tanışması, büyük bir sıkıntı. Bizdeki sorun; uyuşturucu trendinin yükseliyor olması."
 
"Öğrencilerde yüzde 60'lık bilgi düzeyi artışı"
Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) hakkında da bilgi veren Yılmaz, programla her yaş grubuna bağımlılıkla ilgili eğitim vererek, farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.
 
Yılmaz, geçen yıl mart ayında programın pilot uygulamasını İstanbul'da yaptıklarını, bu kapsamda, madde kullanımı, sağlıklı yaşam, tütün, alkol ve teknoloji bağımlılığı konusunda eğitimler verdiklerini aktararak, "Eğitim için önce formatörler yetiştirdik. Her formatör, bir ilçedeki rehber öğretmenleri eğitti ve bu rehber öğretmenler de öğrencilere eğitim verdi. Böylece İstanbul'da 60 bin öğrenciye bağımlılıkla mücadele konusunda eğitim verdik" dedi.
 
TBM'yi Türkiye'de yaygınlaştıracaklarını dile getiren Yılmaz, "Kasım ayında Antalya'da düzenlenecek büyük bir programla 475 formatör yetiştireceğiz. Onlar bu eğitimi aldıktan sonra, kendi bölgelerindeki bütün rehber öğretmenleri eğitecekler. Böylelikle 23 bin rehber öğretmeni eğiteceğiz. O rehber öğretmenler de anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere, hazırladığımız özel içerikli eğitimi verecek. Ayrıca çeşitli etkinlik ve uygulamaların yer aldığı, öğrencilerin istedikleri zaman erişebilecekleri elektronik bir içerikle bu eğitimi destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
Eğitimin yeterliliğiyle ilgili öğrencilere "öntest" ve "sontest" yaptıklarını ve bilgi düzeylerini ölçtüklerini söyleyen Yılmaz, "Bu ölçme ve değerlendirmelerde, madde eğitimiyle ilgili öğrencilerde yüzde 60'lık bir bilgi düzeyi artışı gördük. Bir araştırmaya göre, bağımlıların yüzde 75'i kullandığı maddenin zararını bilmiyor. Bu yüzde 75'in yüzde 92'si 'Bilseydim başlamazdım' diyor. Dolayısıyla madde bağımlılığında bilgi düzeyi çok önemli. Son zamanlarda sıkça gündeme gelen ve 'bonzai' diye adlandırılan sentetik uyuşturucu maddesini kullanan kişiler, bu maddenin kendilerine nasıl bir zarar verdiğini, bunun içeriğinin ne olduğunu bilmiyorlar. Dolayısıyla bunun zararını siz onlara öğretirseniz kimse kendini öldürecek bir şeye başlamaz" şeklinde konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.