Çocuğunuzu yeterince dinliyor musunuz?

Çocuğunuzu yeterince dinliyor musunuz?

Etkili bir iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlıyor.

İletişimin en önemli özelliklerinden birinin ‘dinleme’ becerisi olduğunu söyleyen Psikolog Simge Gündoğan, dinlemenin çocuğun gelecekte daha sağlıklı bir iletişim kurabilmesini, kendisi hakkında olumlu duygulara sahip olmasını, kendine değer verildiğini hissetmesini sağlayacağını ve öz güven duygusunu geliştireceğini ifade etti.

İyi bir dinleyici olabilmek için sessizlik, çocuğun anlatmak istediğinin ne olduğunu anlamaya çalışmak, anlattığı olayın altında yatan duygusunu anlamaya çalışmak, koşulsuz kabulle ve dürüst olarak dinlemek, çocuğun yüzüne doğrudan bakmak, beden olarak ona yönelmiş olmak, iyi bir göz ilişkisi kurmak, çocuğa doğru eğilmek, ona yakın ve aynı boyda olmak gerekiyor.

Dinlerken teşvik kullanılabileceğine de dikkat çeken Psikolog Simge Gündoğan çocuğun anlattıklarında yer alan anahtar sözcüklerin tekrarlanması ile ‘Hımm’, ‘evet’ gibi konuşmanın takip edildiği mesajını veren devam ettirici sözcüklerle ya da konuşmanın sürmesine yarayacak kısa soruların sorulması ile doğru bir iletişim kurulabileceğini kaydetti.

Çocukla iletişimde çocuğun yaşı, cinsiyeti ve kişilik özellikleri oldukça önem taşıyor. Ebeveynlerin çocuklarının yaş dönemi özelliklerini bilmeleri iletişimi daha anlamlı kılabiliyor. Çocuğun gelişim ve yaş özelikleri bilindiği zaman duyguları da daha rahat anlaşılabiliyor ve empati kurulabiliyor. Kurulan bu duygudaşlık çocuğun kişiliğini de olumlu anlamda etkiliyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.