Çocuğunuzla birlikte toprakta oynayın

Çocuğunuzla birlikte toprakta oynayın

Sarılmak ve öpmek, sevgiyi hissettirmenin sadece bir yoludur. Özellikle anne ve babanın çocuğuna sevgisini göstermesinin birçok yolu var. Zira çocukları sadece sarılmak ve öpmek tatmin etmiyor.

Çukurova Üniversitesi'nde Okulöncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayperi Dikici Sığırtmaç, çocukların tek dayanağının anne-babalar olduğunu hatırlatıyor.

Çocukla birlikte vakit geçirirken çocuğa ayak uydurmanın önemine değinen Sığırtmaç, ebeveynlerin doğru rol ve model olabilmeleri için öncelikle kendilerini değerlendiren, paylaşmayı bilerek büyüyen çocuklar yetiştirmesi gerektiğini söylüyor. Rol model olmanın; çocukta görmek istenilen davranışları önce ebeveyninin yapması gerektiğini hatırlatan Sığırtmaç, “Her çocuğun doğuştan getirdiği karakter özellikleri, farklı yetenek ve ilgi alanları olduğunu da unutmamak gerekir. Fakat her ne olursa olsun paylaşmayı öğrenmek ve öğretmek ortak noktamız olmalıdır” diyor.

Çocuk gibi olmak, çocuğa çok iyi gelir

“Çocukla birlikteyken onun gibi olun” diyen Ayperi Dikici Sığırtmaç, çocuk gibi olmayı şöyle anlatıyor: “Yani bir çocuk gibi düşünün, meraklı olun, karıştırın, sorun, hareket halinde olun, şarkı söyleyin, dans edin. Onun gibi olmak, parka götürdüğünüzde bankta oturup izlemek, yapma dökme demek değil, kumda oturup birlikte kovayı doldurmak, ona göstermeden kovanın dibine biraz ot koyup kalıp çıkardığınızda ‘Kulemizde otlar çıkmış' diyerek şaşırmak, şaşırtmaktır. Tabağa yemeği koyup birlikte süslemek, birlikte yemek, toplamaktır. Nereye yürüyeceğinizi bilmeden yürüyüşe çıkmak, gideceğiniz yöne kendisinin karar vermesine, istediği yerde durup çiçekleri, böcekleri incelemesine izin vermektir. Sorularına birlikte cevap aramak, bulmak, sohbet etmektir. Kuralları niçin koyduğunuzu gerekçeleriyle açıklamak, onun da kuralları koymasına izin vermektir.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.