Çocuğunuz L,R,D,S,T,Z harflerini söyleyemiyorsa dikkat

Çocuğunuz L,R,D,S,T,Z harflerini söyleyemiyorsa dikkat

Op. Dr. Yalçın Varnalı, dil bağı hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı.

Konuşmayı yeni yeni öğrenen çocuklarda bazı harf ve kelimeleri söyleyememe en çok görülen durumların başında geliyor. 3 yaşından büyük çocuklar “L, R, D, S, T, Z” harflerini söylerken zorlanıyor.

Bu durumun da halk arasında dil bağı hastalığından kaynaklandığı biliniyor. Op. Dr. Yalçın Varnalı, dil bağıyla ilgili bazı önemli bilgilere değindi.

Bu harflere dikkat!

Dil bağı hastalığının olup olmadığı normal bir muayene ile tespit edilebilir.  Teşhis sırasında bebeğin beslenme probleminin olup olmadığı önemlidir.

Dil bağı hastası olduğundan şüphelenilen çocuk büyükse, dilini dışarı çıkarıp, ağzı açık bir şekilde dilinin ucunu damağına değdirmesi gibi hareketleri yapması istenir.

Dil bağı problemi olan çocuklar dilini dışarı çıkarmakta güçlük çekerken iç kısma çevrilen dil “V” şeklini alır. Telaffuz bozukluğunun değerlendirilmesinde özellikle 3 yaşından sonraki dönemde dil ucuyla oluşturulan “l, r, d, s, t, z” gibi sesleri çıkarması istenir. Dil bağı sorunu olan çocuklar bu sesleri çıkarırken zorluk yaşamaktadır.

yasemin.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.