Çocuğunuz kepçe kulaklıysa bunlara dikkat

Çocuğunuz kepçe kulaklıysa bunlara dikkat

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven, kepçe kulak görünümünün eğitim ve sosyal yaşantıyı olumsuz etkilediğini belirterek okul öncesi dönemde tedavi yoluna gidilmesinin yararlı olacağını söyledi.

Tedavi edilmediği takdirde özelikle okul çağı çocukluk döneminde, çocukların eğitim ve sosyal hayat başarısını etkileyen bir durum olarak karşılaşılan kepçe kulak rahatsızlığı, doğum sonrası kulak kıkırdak kıvrımlarının tam olarak oluşmamasından kaynaklanıyor.
 
Plastik Cerrahi Merkezi doktorlarından Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven, 'Kepçe kulak durumu ameliyat ile düzeltilebilen ve işin ehli tarafından yapıldığında kesin ve kalıcı tedavisi olabilen kulağın şekil bozukluklarından en sık görülenidir. Ailelerin durumu takip edip mümkün olduğunca okul öncesi dönemde tedavi yoluna gitmeleri çocuklar için oldukça yararlı olacaktır. Çocukların okula olan ilgisinin azalmasını, sosyal fobi yaşamalarını engellemek için kritik bir öneme sahip olan bu adımla ileride yaşanabilecek psikolojik sorunlarında önüne geçilmiş olunacaktır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu durum, kulak kıvrımları yeterince oluşmadığından kulakların başın her iki yanında dışarı doğru çıkık bir şekilde konumlanmasıyla oluşuyor. Genetik geçişi direkt olarak gösterilmemekle birlikte ailede bulunması çocuklarda da bir yatkınlık oluşturabiliyor' şeklinde konuştu.
 
'İDEAL TEDAVİ DÖNEMİ OKUL ÖNCESİ 5.5 - 6 YAŞ'
 
Doç. Dr. Erdem Güven, kulağın yapısını oluşturan kıvrımların temel olarak doğumdan sonra ilk 5-6 yaşlarına kadar oluştuğunu ve rahatsızlığı genel olarak fonksiyonel veya işitsel bir bozukluğa yol açmadığını belirterek, 'Tavsiye edilen ideal tedavi yaşı kulak gelişiminin tamamlandığı dönem olan, ilkokula başlamadan önce 5,5- 6 yaş civarıdır. Bunun nedeni ise okulda çocukların arkadaşları tarafından sosyal travmaya uğramasını engellemek ve çocuğun kendine olan güveninin kaybolmasının önüne geçilmesidir. Ayrıca erken yaşta yapılacak bir operasyon çocuklar tarafından daha rahat tolere edilebiliyor' dedi.
 
 
'KEPÇE KULAĞIN KESİN TEDAVİSİ CERRAHİDİR'
 
Plastik cerrahide kepçe kulağın kesin tedavisinin cerrahi olduğunu belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven, 'Ancak yeni doğan bebeklerde ilk bir yaşında saç bandı kullanılması da tavsiye edilir. Bant kullanılmadan da kendiliğinden düzelebilen birçok bebek bulunduğundan saç bandının kesin etkisinin olup olmadığı tam olarak saptanamamıştır. Farklı cerrahların ip ile kepçe kulak düzeltilmesi de mümkün olabilen ancak zaman içinde açılamalara yol açabilen bir yöntem de mevcuttur. Bu yöntemde kulağın arkasından iplerle kulak geriye doğru çekilmektedir. Lokal anesteziyle gerçekleştirilen bu işlemde kulak kıkırdakları yeniden şekillendirilmediği için sadece ip ile çekilen kulakta zaman içinde iplerin gevşemesi veya açılması ile rahatsızlık tekrar edebilmektedir. Bu nedenle kalıcı işlemin gerçekleştirilmesi daha çok tavsiye edilmektedir' ifadelerini kullandı.
 
'KEPÇE KULAK GÖRÜNÜMÜ 6 YAŞINDAN SONRA KENDİLİĞİNDEN DÜZELMEZ'
 
Güven, kulak kıkırdak gelişimi 5-6 yaşlarında tamamlandığından sonraki dönemlerde problemin kendiliğinden düzelmesinin söz konusu olmadığını belirterek, 'Kepçe kulak deformitesi çocukların üzerine oldukça büyük bir psikolojik yük getirebilmektedir. Özellikle ilkokul döneminde arkadaşları tarafından alay edilen çocuklar da kendine güven kaybı, toplum içine çıkamama, topluluk önünde konuşma zafiyeti, derslerde başarısızlık, okula gitmek istememe gibi psikolojik travmaya bağlı semptomlar görülebilmektedir' dedi.
 
'TEDAVİSİ HASTANE YATIŞI GEREKTİRMEYEN 1-1.5 SAATLİK BİR OPERASYON'
 
Cerrahi tedavinin genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirildiğini, daha küçük çocuklarda ise sedasyon anestezisi ile sakinleştirilip uygulanabildiğini belirten Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi doktorlarından Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven, 'Genellikle 1-1.5 saatlik bir operasyon olup hastanede kalmayı gerektirmeyen günübirlik bir işlem şeklinde uygulanmaktadır. Cerrahi girişimde kulak arkasından girilerek kulak kıkırdakları inceltilir, gerekiyorsa yumuşatılır ve özel iplikler ile geri pozisyonda ve kıvrımları yeniden oluşturularak şekillendirilir. Kulak arkası kıvrımından girilerek yapıldığı için ameliyat sonrasında görülebilir bir iz kalması söz konusu değildir' şeklinde konuştu.
 
Ayrıca ameliyat sonrası kafa sargısının 1 veya 2 günde çıkarılarak saç bandına geçildiğini belirten Doç. Dr Güven, 'Saç bandının 1 hafta gece gündüz kullanılması tavsiye ederiz. İlk 2 gün hafif bir ağrı kesici önerilir genellikle antibiyotik kullanımı gerekmez' dedi.
 
5 yaşından itibaren her yaşta kepçe kulak ameliyatı yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Erdem Güven, 'Genellikle çocuk hastalarda ameliyat daha iyi tolere ediliyor. Çocuklar ameliyat sonrasında hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam edebiliyorlar. Erişkinlerde ise biraz daha ilk gün ağrı hissedilebilir ancak genel olarak ağrılı bir ameliyat olmayıp iyileşme dönemi rahat ve sorunsuz geçirilen bir işlemdir' açıklamasını yaptı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.