Çocuğunuz için sağlıklı gelecek burada gizli

Çocuğunuz için sağlıklı gelecek burada gizli

Okul sıralarında kazanılan beslenme alışkanlıkları, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak birçok sağlık sorununa da engel oluyor.

Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlayan çocuklar, zihinsel ve fiziksel olarak daha güçlü oluyor, obezite ve bunun yol açacağı diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarından korunuyor.
 
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte tüm okullarda "Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin artırılması" konularında eğitim vermeye başladıklarını anlattı.
 
Okul sıralarında kazanılan beslenme alışkanlığının kişinin hayatı boyunca etkili olduğunu ve sağlıklı yaşamla doğrudan bağlantılığı olduğuna dikkati çeken Hıdır, "Okula yeni başlayan çocuklarımıza günün en önemli öğünü olan kahvaltının önemini anlatıp ömür boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Hıdır, güne kahvaltı ile başlayan çocukların zihinsel ve fiziksel olarak daha güçlü olduğunu, obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin kahvaltı yapmayanlara göre daha düşük olduğunu vurguladı.
 
Çantadakiler kadar temizliği de önemli
 
Yeterli ve dengeli beslenme için süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve, ekmek ve tahılların tüketilmesi gerektiğine işaret eden Hıdır, okula götürülen beslenme çantasının bu besinlerden seçilerek hazırlanması gerektiğini ifade etti.
 
Beslenme çantasında sulu yemek taşınamayacağını bu nedenle kuru gıdaların yanında içeceğin en uygun seçim olacağını dile getiren Hıdır, sağlıklı beslenme için şu tavsiyelerde bulundu:
 
"Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan bir sandviçte haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış et-tavuk grubu besinlerinden seçilen herhangi bir besin yanında mevsime uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır. Bunların yanında beslenme çantasında fındık veya ceviz bulunması da çocuğun beslenmesini enerji, protein ve mineraller açısından destekler. İçecek olarak ise okul kantininden alınacak ayran, süt ya da taze sıkılmış meyve suyunun tercih edilmesi sağlıklı bir seçim olacaktır.
 
Ekmek arası sandviçe alternatif olarak 1-2 dilim börek beslenme çantasına konulabilir. Hazırlanan börek okul kantininden alınan süt veya ayran ile tüketilmelidir. Bu durumda beslenme çantasında bir tane de meyve veya sebze bulunması dört besin grubunun sağlanması açısından gereklidir. Sağlıklı bir beslenme çantası için, beslenme çantasının içinde bulunan besinler kadar temizliğine de dikkat edilmeli, çanta her gün temizlenmelidir. Ayrıca çocuğun gün içinde yeteri kadar su tüketebilmesi için mutlaka yanına su verilmelidir. Başta gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi içeceklerden kaçınılmalıdır."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.