Çocuğun uyku düzeni nasıl sağlanır?

Çocuğun uyku düzeni nasıl sağlanır?

Ailelerin ufak bir çabasıyla çözümü oldukça basit bir şekilde çözülebilen çocuklarınızın uyku problemi nasıl aşılacağını uzmanlarından sizler için öğrendik

Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunların en başında uyku problemi gelir. 0-3 yaş arası çocuklarda olduğu gibi, kimi zaman bu sorun ileriki yaşlarda da görülmeye devam eder. Ebeveynlerin dikkatli yaklaşımı ve çocuklarını yakından tanımalarıyla kısa sürede aşama aşama çözülebilecek bu durum çocukların biyolojik, sosyal ve psikolojik gelişimi için büyük önem taşır.

Bebeklik ve çocukluk döneminde beslenme kadar önemli bir diğer konu da uykudur. Aileler çocuklarının uyuması için her türlü ortamı sağlamalarına rağmen zaman zaman çocuklar uykuya dalmakta güçlük çeker ya da uykuya direnir. Çocuğunuz uyumuyorsa öncelikle yapmanız gereken fiziksel bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için bir doktora danışmaktır. Ardından ebeveynler, konuyu küçük önlemler ve bilgilerle aşama aşama çözebilir.

Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin

Uyku konusunda bilinmesi gerekenlerden biri çocukların ev içindeki atmosferden ne kadar etkilendiğidir. Kaygılı, yorgun, heyecanlı, korkmuş, enerjik, üzgün olduklarında uyuyamadıkları gibi ev ortamında bu duyguları yoğun yaşayan kimseler olduğunda da çocukların uyku durumu bozulabilir. Unnado.com yazarlarından, Klinik Psikolog - Oyun Terapisti Pınar Mermer'a göre;"Çocukların yatağa gitmekte direnmelerinin bir sebebi anne ve babalarıyla yeterince vakit geçirememektir. "Bir kitap daha oku, bir oyun daha" demelerinin altında onlarla daha çok olma arzusu yatar. Böyle bir durumda, ailelerin çocuklarla birlikte olma saatlerini arttırması çocukların uykuya geçişini kolaylaştırabilir. Bazen tüm gün çocuğunuzla olursunuz ama onun oyun, sevildiğini hissetme, güven gibi ihtiyaçları giderilmemiştir. Çocuğunuzla birlikte olunan zamanın kalitesi de değerlendirilmelidir. Bazı geçiş dönemlerinde veya düzen değişikliklerinde uyku zorlaşır. Okula başlama, kardeş gelmesi, eve misafirlerin gelip gitmesi çocuğun uyku düzenini bozabilir.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum