Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Çocuğun kendisine ait olmayan eşyaları izinsiz alması

Çocuğun kendisine ait olmayan eşyaları izinsiz alması

Çocuklar kendilerine ait olmayan eşyaları neden almak isterler? Hiç merak ettiniz mi?
Çocukların başkalarına ait olan eşyaları almalarının, el koymalarının altında mutlaka kendilerine haklılık verecek nedenleri bulunmaktadır. Önemli olan çocukta olumsuz etki bırakmadan bu davranışın yanlış olduğunun anlatılması ve doğru davranışın öğretilmesidir.

Diyelim ki, çocuğunuzla bir arkadaşınıza ziyarete gittiniz. Ziyaretinizin sonunda arkadaşınızdan ayrılırken çocuğunuzun arkadaşının çocuğunun arabasını alıp evinize götürmek istiyor. Ne söylediyseniz ikna edemediniz ve arkadaşınız isteksiz bir şekilde “alsın” dedi. Siz yine izin vermemenize rağmen oyuncağı alıp eve götürdü, evde oynamayıp bir tarafa attı.

Veya büyük bir markete gittiniz. Çocuğunuz siz görmeden oyuncak reyonundan küçük bir oyuncak alıp cebine attı.
Çocuğunuz izin vermediğiniz halde ve siz görmeden kendisine ait olmayan bir eşyayı almış olabilir.

Çocukların kendilerine ait olmayan eşyayı almak istemesinin pek çok sebepleri vardır. Bu sebepler;
—Okul öncesi dönemde arkadaşının eşyalarını eve getirmesinin, izinsiz almasının yanlış bir davranış olduğunun farkında değildir. Yaşı ilerledikçe özellikle 6 yaşından sonra davranışının yanlış olduğunun farkına varır.

—Çocuk kendisine ait olmayan gördüğü ve çok beğendiği eşyayı aşırı istemesi ve arzu etmesinden dolayı izinsiz almak isteyebilir. Kokulu silgiler, renkli süslü kalemler, mama yiyen, şarkı söyleyen bebeklerin vb. eşyaların kendilerinde yoksa özenebilirler.

—Anne-babalar çocuklarına istedikleri eşya ve oyuncakları almadıkları zaman çocuklar kendilerine ait olmayan eşyaları izinsiz alabilirler. Anne-baba çocuğun çok istediği boya kalemlerini almaması durumunda çocukta kırtasiyeden kimse görmeden alabilir.

—Çocuk sahip olmak istediği eşyayı, oyuncağı ve yiyeceği parası olmadığı için alamadığı zamanlarda da o eşyayı izinsiz alabilir.

—Anne-babasının ve büyüklerinin ilgisini çekmek için kendilerine ait olmayan eşyayı almak isteyebilir. Eve bebek geldiğinde veya kardeşinin kendisinden daha çok sevildiğini hissettiğinde, kendisi ile daha az ilgilenildiğini düşündüğünde ilgi çekmek için bu olumsuz davranışı yapabilir. Hatta anne-babanın ilgisini çekmek için anne-babadan izinsiz evden para ve değerli eşyaları alabilirler.

Sizler böyle bir olayla karşılaştığınızda ne tepki verirsiniz?
İnşallah bir sonraki yazımda çocuklarımızın kendilerine ait olmayan eşyaları izinsiz alması durumunda anne-babalar ve büyükler olarak neler yapabiliriz, çocuklarımızı nasıl destek olabiliriz konusunda sizlerle paylaşımda bulunacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.