Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Çocuğun dikkatini başka yöne çekmek

Olumlu disiplin yöntemlerinden biri olan çocuğun dikkatini başka yöne çekmek, problem yaşandığı andaki davranışların değiştirilmesinde etkilidir.

Problemin büyümeden çözülmesini sağlar. O andaki problemin çözülmesinde etkilidir. Problemlerin uzun süreli çözümlenmesinde etkili değildir. Kısa süreli problemlerin çözülmesinde etkilidir. Örneğin; Çocuğunuz TV kanalının değiştirilmesini istemiyor ve siz de başka bir kanala geçmek istiyorsanız reklam arasına beklemelisiniz. TV kanalında reklamların çıkması, çocuğun izlediği program ile arasında ki bağı koparacak ve siz kanal değiştirerek problemi çözmüş olacaksınız. Bu sefer çocuğun ilgisi sizin izlediğiniz TV programı olacaktır.

Arkadaşımla gittiğimiz misafirlik dönüşü 6 yaşındaki kızı çok huysuzluk yaptı. Neden de o evden istediği oyuncağı alıp evlerine götüremediği oldu. Yolda sürekli ağlıyor. Annesi ne söylediyse çocuğu susturamadı. Ben de çocuğun ilgi alanını nasıl değiştirebileceğimi düşünündüm. Artık annenin tahammül edemeyeceği ve iletişim engellerinin uygulanmaya başlandığı anda devreye girdim.

Çocuğu kucağıma aldım. Ben ne söylediysem de çocuk ağlama dozajını artırıyor. Arabanın kumandasını verdim. Hadi gel şu düğmeyi bas araba ses versin. Biz de arabayı nereye park ettiğimizi bulalım. “Arabayı önce kim bulacak oyunu oynayalım” dedim.

Çocuk arabanın uzaktan kumandasını aldı. Ağlamasının dozu azalmaya başladı ve gösterdiğim düğmeye bastı. Uzaklardan arabanın sesini duyduk. “Göremedim tekrar bas” dedim. Çocuk da tekrar aynı yere bastı. Tekrar arabanın sesini duyduk. Çocuk ağlamayı kesti ve dikkatini arabanın sesine verdi. Arabanın yanına varana kadar kumandanın düğmesine bastı. Arabayı bulma oyunumuz hoşuna gitti ve niye ağladığını çoktan unuttu. Böylece çocuğun dikkatini arabanın sesini çekerek o anda ki problemi çözmüş olduk.

Annesi mutfakta pasta yaparken sürekli etrafı karıştırarak anneyi rahatsız eden çocuğun eline bir parça hamur verip “hadi sen de pasta yap” dediğimizde çocuğun dikkatini pastaya çekeriz ve etrafı karıştırmayı bırakır.

Aile seminerimize katılan annenin bulduğu çözüm yolu da şöyle:
“Gece yarısı oğlum illaki kek istiyorum diye tutturdu. Malzeme yok, bakkal kapalı dedim. Daha çok ağlamaya başladı. Susması için her şeyi denedim ama susmadı. En son ben kekin malzemesini söyleyeceğim sen gidip dolaba bak malzemeler var mı? Varsa beraber kek yapalım dedim. Tamam dedi. Dolaba bak bakalım yumurta var mı? Şeker var mı? Yoğurt var mı? Süt var mı? diyerek tüm kek malzemelerini söyledim. Oğlum gitti baktı çoğu malzemenin olmadığını gördü. O zaman bu malzemeleri kâğıda yazalım, sabah bakkal açıldığında gidip alalım ve birlikte kek yapalım teklifi yaptım. Oğlum kabul etti. Gece bir taraftan hayali pasta yaparken bir taraftan da hazırladığım çikolatalı ekmeği yedi ve saatlerce neye ağladığını unuttu.”

Çocukların dikkatini başka yerlere çekerek istemediğimiz, hoşlanmadığımız ve bizleri zor durumda bırakacak davranışlarını unutturmuş, değiştirmiş oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.