Çobanlık, sertifikalı meslek oluyor

Çobanlık, sertifikalı meslek oluyor

Çobanlık mesleği, sürü yönetim elemanı Kursları ile artık sertifikalı bir meslek haline geliyor.

Muzaffer Salcıoğlu'nun haberi:

Sürü sahiplerinin çoban bulmakta zorlanması ve çobanların bilgi eksikliği Karatay İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Çoban yetiştirmek ve çobanlığı sertifikalı bir meslek haline getirecek için 120 saatlik eğitim programları düzenleniyor.

Karatay İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karatay Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığı ve Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin katkısı ile Karatay ilçesindeki köy ve kasabalarda sürü yönetim elemanı (çoban) kursları düzenleniyor.

Karatay İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Konya’da koyunculuğun en yaygın yapılan yerlerden birinin de Karatay ilçesi olduğunu belirtildi. İlçede 180 bin küçükbaş hayvan bulunduğuna dikkat çekilirken son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi ilçede de küçükbaş hayvancılık azaldığına değinildi. Koyun yetiştiricilerinin çoban bulmakta güçlük çektiğine değinilerek şu bilgilere yer verildi: "İlçemizde sadece sürü yönetim elemanı bulamamaktan dolayı ya işletme sahipleri sürüyü azaltmakta ya da tamamen satmaktadırlar. Aynı zamanda sürü yönetimindeki bilgi eksikliğinden dolayı küçükbaş hayvancılık işletmelerinde önemli derecede verim kayıpları yaşanmaktadır. Bu iki soruna çözüm bulmak amacıyla İlçemiz genelinde sürü yönetim elemanı (çoban) kursları açmış bulunmaktayız. Karatay İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bu eğitimlerle; profesyonel sürü yönetim elemanları yetiştirmek, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini sağlamak, kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığını daha cazibeli bir meslek haline getirmek amaçlanmaktadır.”

Karatay ilçesinde ilk olarak Yarma kasabasında açılan kursa; Göçü, Karakaya, Divanlar, Sakyatan ve Şatır köylerinden toplamda 173 kişi katıldığı belirtildi. İlçede devam eden kurslara ise şu anda toplamda 229 kişinin Yarma ve Yağlıbayat olmak üzere iki merkezde kurslara devam ettiği açıklandı. Sertifika programların devam Akörenkışla köyü, İsmil kasabası ve son olarak da İlçe müdürlüğünde olmak üzere 5 ayrı merkezde yapılmasıyla tamamlanacağı açıklandı.

Üç haftada 120 saatlik eğitimden geçecek olan sürü yönetim elemanı adaylarına koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, kayıt tutma, bulaşıcı hastalıklar ve yetiştirme, hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hâkim olma, merada hayvan bakımı, sağım yapabilme konularında ders veriliyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.