Çoban Kendi Elektriğini Üretiyor

Çoban Kendi Elektriğini Üretiyor

Antalya'da Toros Dağları'nda çobanlık yapan Kenan Sarıyer, 2 bin 700 liraya mal ettiği sistemle tüm elektrik ihtiyacını güneşten karşılıyor

Antalya'da Toros Dağları'nda 300'ü aşkın keçinin bulunduğu sürüsüne çobanlık yapan Kenan Sarıyer, 2 bin 700 liraya mal ettiği sistemle tüm elektrik ihtiyacını güneşten karşılıyor. Çoban Kenan Sarıyer bu ilhamı Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nden aldığını söylerken kenisini Başkan Mustafa Akaydın ziyaret etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, seçim gezisi kapsamında dün Kumluca ve Finike ilçelerindeydi. Başkan Akaydın, Finike'de dağ köyü ziyareti öncesi Torosların zirvesine yakın bir noktaya arazi taşıtıyla çıkarak buradaki çobanlarla görüştü.

GÜNEŞEVİ GÖRDÜ, SİSTEMİ KURDU

Yaklaşık 300 keçilik sürüye çobanlık eden 43 yaşındaki Kenan Sarıyer, Başkan Akaydın'a obalarının elektrik ihtiyacını karşılamak için kurduğu güneş enerjisi sistemini gösterdi. Toroslar'da, neredeyse 200 metre sonra karın başladığı noktada gözleme ve közde demlenen çay sunan Sarıyer, güneşten nasıl elektrik enerjisi elde edeceğini Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nde gördüğünü söyledi.

Bilgisayar teknolojilerine de meraklı olduğunu dile getiren çoban Sarıyer, merkezin yetkililerinden aldığı bilgiye dayanarak gerekenleri bir elektrikçi arkadaşının yardımıyla sipariş edip getirttiğini ve sistemi kurduğunu belirtti.

'DAĞIN NERESİNE GİDERSEK GİDELİM ELEKTRİK VAR'

Üniversite ya da teknik bir eğitimden geçmemesine karşın fotovoltaik, güneş paneli, invertör gibi terimleri kullanarak konuşan Kenan Sarıyer, 3 yıldır bu sistemi aydınlatma, cep telefonu ve bilgisayar şarjı ile televizyon izlemek üzere kullandıklarını söyledi. Sarıyer, "Aynı zamanda sistem sökülüp takılabilir. Yaz aylarında daha yüksek noktalara keçi sürüsünü çıkardığımızda da yanımızda götürüyoruz. Bu dağların neresine gidersek gidelim elektriksiz kalmıyoruz" diye konuştu. Sistemin maliyetinin 2 bin 700 TL olduğunu aktaran Sarıyer, "Bunun alternatifi jeneratör. Ona vereceğim mazot parası çoktan çıktı" dedi.

Başkan Mustafa Akaydın da karşılaştığı bu manzarayı "İşte çoban AR- GE'si" sözleriyle değerlendirdi. Başkan Akaydın, Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nin muhalefet partileri tarafından siyasi polemiklere malzeme yapıldığını, ancak faydasının en yalın ifadelerle Torosların herhangi bir yerinde bir çobanın evinde görüldüğünü dile getirdi.

Aktif Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.