Clinton’dan dostu İsrail’e acı sözler!

Clinton’dan dostu İsrail’e acı sözler!

2013 başında görevinden ayrılması beklenen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’da onuruna verilen bir yemekte yaptığı konuşmada İsrail’e ikazlarda bulundu.

Ali H. Aslan'ın haberi;
 
Clinton, “Zihinlerinde ezilmiş bir halkın acısını gerçekten anladıklarını gösterme adına İsraillilerin yapması gereken daha çok şey var.” diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, alışageldik İsrail yanlısı Amerikan resmî söylemine ilaveten, Yahudi devletine beklenmedik oranda açık sözlü dost uyarıları yaptı. Clinton, İsraillilere Filistinlilerle barış gayretlerinden vazgeçmeme ve bu ‘ezilmiş’ halkla daha fazla empati kurma telkininde bulundu. 2013 başında görevinden ayrılması beklenen Bakan Clinton, Washington’ın önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings’in ılımlı İsrail yanlısı platformu Saban Center tarafından onuruna verilen veda yemeğinde konuştu. Devlet politikasını yansıtan yazılı konuşma metninde eleştirilerini ağırlıklı olarak Filistin tarafına yönelten Clinton’ın, irticali soru-cevap bölümünde ikazlarını biraz da İsrail’e kaydırdığı gözlendi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor lieberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın katıldığı programda Clinton, Filistinli liderlerin ABD’nin arabuluculuk yaptığı birçok zirvede devlet olma fırsatını ellerinin tersiyle ittiklerini öne sürerken, “İsraillilerin kaçırdığı fırsatlara mazeret üretmeye çalışmıyorum.” diye ekledi. İsrail cenahında cömertlik ve empati eksikliğinin kuşkuculukla ‘kol kola’ gittiğini söyleyen Clinton, “Evet, zihinlerinde ezilmiş (olduğunu hisseden) bir halkın acısını gerçekten anladıklarını gösterme adına İsraillilerin yapması gereken daha çok şey var.” dedi. Filistin’in özellikle Birleşmiş Milletler’de devlet statüsü kazanma hamlesinin ardından İsrail’de müzakerelere tekrar başlamama eğiliminin artmasına ise şöyle göndermede bulundu: “Bütün konuları çözen tam bir anlaşmaya varılamasa da, bunu denemeyi sürdürmek İsrail’in çıkarınadır. Bu, İsrail’e işgal etmesini istediğim yüksek ahlakî zemini kazandırır. Benim İsrail’in işgal etmesini istediğim şey işte budur: Yüksek ahlakî zemin.” Clinton’ın salondan da yoğun alkış olan bu sözleri, İsrail’in Filistin topraklarında on yıllardır devam eden işgaline ilişkin görevdeki bir üst düzey Amerikan yetkilisince yapılan en şık eleştirilerden biri olarak tarihe geçti.

Clinton, ‘üç-beş yıl’ içinde İsrail’in ne tür senaryolarla karşılaşabileceğine dair de şu öngörülerde bulundu: “Aşırıların eline geçmiş bir Suriye ve Ürdün, Lübnan’da süren siyasî istikrarsızlık, gücü artmış bir Hizbullah, Hamas’ın İran’ın maşası haline gelmesi, Sina’nın Mısır ve İsrail için tehlike arz etmesi.” Böyle bir denklemde İsrail’in çıkarına bir şey görmediğini vurgulayan Clinton, “Daha farklı bir statüko için, Batı Şeria Filistinlileriyle yakalanabilecek bir fırsat hâlâ mevcut.” diye ekledi.

Zaman