Çivisiz cami yıllara meydan okuyor

Çivisiz cami yıllara meydan okuyor

Tokat'ın Zile ilçesinde 18. yüzyılda çivi kullanılmadan inşa edilen Elbaşıoğlu Camisi, mimarisiyle görenlerin dikkatini çekiyor.

Elbaşı Seyit Ahmet tarafından çandı yöntemiyle (çivi kullanılmadan) ahşap ve kesme taştan yapılan cami, Zile ilçe merkezinde bulunuyor. Duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizilerek örülen cami, mimari yapısıyla ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Caminin minaresinde çokgen gövdeli tek şerefe bulunuyor. Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin Vakıflar Genel Müdürlüğünce geçen yıl aslına uygun olarak restore edildiğini belirterek, "Kalem işi süsleme sanatının nadide örneklerinden biri, camimizde ortaya çıktı" dedi. 

Restorasyondan sonra camiyi çok sayıda turistin ziyaret ettiğini belirten Vidinel, şunları kaydetti:

"Camimiz, Osmanlı'nın son yıllarında yapılan, bugüne kadar iki kere onarım gören bir camimiz. Camimizde çivi kullanılmamış, tahtalar birbirine geçmeli. Bu bakımdan baktığımızda camimiz, Anadolu'daki en güzel örneklerden biri. Ecdadımızın sanata ne kadar değer verdiğinin bir göstergesi olan Elbaşıoğlu Camisi, bir sanat harikası. İki tahtanın birbirine geçmesi ustalık istiyor. Geçmişte Anadolu'da medeniyetin üst seviyelere ulaştığını gösteriyor"

Vidinel, ecdadın bu hünerini yeni neslin gördüğünü ve Elbaşıoğlu Camisini görmek için çok sayıda kişinin ilçeye geldiğini belirtti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.