Çinliler Bursa kirazı yiyecek

Çinliler Bursa kirazı yiyecek

Rusya ve Avrupa ülkelerine kilogramı 10 liradan ihraç edilen Bursa kirazı yakın zamanda Çin pazarında da boy gösterecek.

 Türkiye'ye gelip incelemelerde bulunan Çinli heyet Türk kirazına hayran kaldı. UYMSİB Başkanı Çalı, "Çin pazarına girmek kiraz ihracatı adına büyük bir başarı olacak" dedi.
 
Yaş meyve ve sebzeciler Türk kirazını Çin'e ihraç etmeyi hedefliyor. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Çinlilerin kiraza hayran kaldığını ifade ederek, bir an önce dünyanın en kalabalık ülkesine ihraç etmek için sabırsızlandıklarını söyledi. Bursa kirazı kilogramı 10 liradan Avrupa ülkelerine ve Rusya'ya ihraç ediliyor. UYMSİB, Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen karantina uzman heyetini ağırladı. Aralarında Çin Karantina uzman yetkilileri Zhang Qiuve, Lin Yongwu, Lutian Cao'nun da bulunduğu heyet Türkiye'ye gelerek, kirazı hakkında bilgiler aldılar. Çin uzman heyetinin Türkiye'deki ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulunan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Çinli yetkililerin 'Türkiye Bitki Sağlığı Kontrol Sistemi' ile 'Gıda Güvenilirliği' konuları hakkında bilgi aldıklarını belirtti.
 
ÇİN İHRACATI COŞTURACAK
 
Türkiye'nin dünyada kiraz üretiminde birinci sırada olduğunu hatırlatan Dr. Salih Çalı, UYMSİB olarak ihracatı da aynı dereceye getirmek istediklerini ifade etti. Çalı, Türkiye'de 2013 yılında 500 bin ton kiraz üretimi olduğunu, hedeflerinin ihracatta da aynı sıralamaya girmek olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:"İhracatımızda da üretimde gösterdiğimiz başarıyı göstermek istiyoruz. Bu yüzden 1.4 milyar nüfusu, 7 bin 600 dolar kişi başına düşen milli geliri olan Çin bizim için çok önemli. Çin pazarına girmek kiraz ihracatı adına büyük bir başarı olacak."dedi.
 
TÜRK KİRAZINA HAYRAN KALDILAR
 
Türkiye'nin dünyada kiraz üretiminde birinci sırada olduğunu hatırlatan Salih Çalı, 'UYMSİB olarak, 5 gün boyunca Çin'den gelen misafirlerimizi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte ağırladık. Kirazımızı onlara tanıtmak için elimizden geleni yaptık. Çin'e kiraz ihraç izni almak için yaş meyve sebze sektörü adına sabırsızlanıyoruz. En kısa zamanda olumlu bir başlangıca ulaşmayı hedefliyoruz. Çin pazarına girmek kiraz ihracatı adına büyük bir başarı olacak. Çin'de 500 bin ton civarında kiraz üretimi yapılıyor tadı farklı. Türk kirazının tadına bakan Çinliler hayran kaldılar. Çin pazarı için umutluyuz. Onların bütün taleplerine karşıladık ve bilgiler verdik.' açıklamasını yaptı.
 
ÇİNLİLER TÜRK KİRAZINI YERİNDE İNCELEDİ
 
Bursa'da gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından heyetin, Manisa Alaşehir'de bulunan Sarılar, Balcı, CENA ve Günaydın firmalarına ait paketleme tesislerinde gözlem yaptıklarını aktaran Çalı, daha sonra da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin eşliğinde Afyon'da bulunan Alanar firması ve diğer üreticilerin modern meyve bahçelerini gezerek, numune topladıklarını bildirdi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.