Çin'de yaşlı nüfus genelgesi

Çin'de yaşlı nüfus genelgesi

Nüfusun hızla yaşlandığı Çin'de "yaşlı dostu" bir toplum oluşturmak için genelge yayımlandı.

Genelgede, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının yaşlılar için daha fazla çaba göstermesi ve genç nüfusun da yaşlıların ihtiyaçlarıyla endişeleri konusunda duyarlı olması için teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.
 
Yaşlı nüfusun 2013 sonu itibarıyla 200 milyonu aştığı ve 2042'ye kadar toplam nüfusun yüzde 30'una yükselmesinin beklendiği Çin'de çeşitli bakanlıklara bağlı kuruluşlar tarafından ortaklaşa hazırlanan genelgede, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının yaşlılar için daha fazla çaba göstermesi ve genç nüfusun da yaşlıların ihtiyaçlarıyla endişeleri konusunda duyarlı olması için teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.
 
Genelgede, yaşlılara hizmet verecek bakımevleri ile huzurevlerinin sayısının artırılmasının, bu merkezlerde çalışacak personelin eğitilmesinin önemi vurgulandı.
 
Yaşlı nüfusun yük olarak görülmemesi gerektiğine işaret edilen genelgede, yaşlıların ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinde hala birer insan kaynağı olduğu belirtildi.
 
Ulusal yaşlı bakım sistemi kuruluyor
 
Yaşlıların okullarda eğitim vermeleri, bilimsel araştırmalara yardımcı olmaları konusunda teşvik edileceği belirtilen genelgede bu tür sosyal etkinliklerin yaşlıları tatmin edeceği, sosyal uyum ve ekonomiyi de teşvik edeceği savunuldu.
 
Ulusal yaşlı bakım sisteminin kurulması gerektiğine vurgu yapılan genelgede yaşlıların sosyal güvenlik gibi hak ve çıkarlarının korunması için kanunların iyileştirilmesi gerektiği belirtildi.
 
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de 65 yaş üzeri 131,6 milyon kişi yaşıyor. 60 yaş üzeri nüfusun ise 202 milyona yükseldiği sanılıyor. 2025'e kadar 60 yaş ve üzeri nüfusun 300 milyonu aşması bekleniyor.
 
Çin'de halihazırda yaşlılar için 5 milyon yatak kapasitesine sahip 42 bin 500 bakımevi bulunuyor. Bakımevlerinin yeterli olmadığı ülkede her bin yaşlıya 24,4 yatak düşüyor.
 
Dünya standartlarına göre bir ülke ya da bölgenin, "yaşlanan toplum" statüsünde değerlendirilmesi için 60 yaş ve üzeri kişi sayısının toplam nüfusun yüzde 10'unu geçmesi gerekiyor.
 
Çin, geçen yıl yaşlıların düzenli olarak ziyaret edilmesi için "Yaşlıların Hak ve Çıkarlarını Koruma Kanunu"nu yürürlüğe koymuştu. Ebeveynlerinden ayrı yaşayan aile üyelerini düzenli olarak yaşlı akrabalarını ziyaret etmekle yükümlü kılan kanun, yaşlı akrabalarına soğuk davrananların cezalandırılmasını öngörüyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.