Çin'de 'sigara' alarmı

Çin'de 'sigara' alarmı

Çin'de 20 yaşından genç erkeklerin üçte biri sigara yüzünden erken ölüm riskiyle karşı karşıya.

The Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Çin'de erkeklerin üçte ikisi 20 yaşından önce sigaraya başlıyor.

Bu grubun yaklaşık yarısı sigara tiryakiliği yüzünden hayatını kaybedecek. Bilimciler ülke çapında 15 yıl arayla yüzbinlerce insanı kapsayan iki ayrı araştırma yürüttü. Buna göre bu eğilim devam ederse Çin'de tütün tüketiminden ölen insanların oranı 2030'a kadar senede iki milyon kişiye ulaşacak. Araştırma bu gidişatı "artan erken ölüm salgını" olarak tanımlıyor.

Çin'in pek çok bölgesinde yemekler bir konfor kalıbı içinde yürüyor. Yemekten sonra çubuklarını bırakan erkekler sandalyelerine yaslanıp bir sigara yakıyorlar. Çin'in halka açık alanlarda sigara yasağı koymakta zorlanmasına şaşmamalı. Çünkü sosyal ilişkiler genellikle duman bulutunun altında kuruluyor. Hediye olarak verilen pahalı sigara markaları çoğunlukla paketlerin üstündeki altın işlemelerle diğerlerinden ayrılıyor. Sıradan markalar ise yoksulların da gücünün yeteceği kadar düşük. Bir paket 2.5 Yen, yani 0.4 dolara denk geliyor.

Sigara içmenin günlük hayatta bu kadar derinden kök saldığı bir ülkede, pek az kişi tütün kullanmanın zararlı etkilerinden haberdar. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Çin'de yetişkinlerin sadece yüzde 25'i sigaradan kaynaklanan akciğer kanseri ve kalp hastalıkları gibi sağlık risklerini sayabiliyor.
Çinli sigara tiryakilerinin yalnızca yüzde 10'u kendi tercihiyle sigarayı bırakıyor. Çoğu çok hasta olana kadar sigara içmeyi sürdürüyor.

Araştırma Oxford Üniversitesi'nden, Çin Tıp Bilimleri Akademisi'nden ve Çin'deki Hastalık Kontrol Merkezi'ndeki bilim insanları tarafından yürütüldü.

Araştırmayı kaleme alan Richard Peto eğer insanlar ikna edilirse hala ümit olduğundan söz ediyor.
"Bu büyük ölüm dalgasının önüne geçmenin yolu sigarayı bırakmak, eğer genç bir adamsanız sigaraya başlamayın" diyor.
Sigara içme oranları gelişen ülkelerde düştü-ABD'de beş kişiden biri içiyor-fakat Çin'de sigara daha kolay bulunur hale gelince ve alım gücü artınca bu oran yükseldi.

Çin'deki yetkililer bu artıştan endişeli. Hatta Pekin'de halka açık alanlarda sigara yasağı getirmeye çalıştılar. Ancak tiryakilik çok yaygın ve bir vergi kaynağı olduğu için bu çabalar sonuç vermedi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre küresel olarak tütün kullanıcıların yarısını öldürüyor.

Kaynak: BBC Türkçe

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.