Çin ve İslam Dünyası Sempozyumu Pekin'de başladı

Çin ve İslam Dünyası Sempozyumu Pekin'de başladı

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinin (IRCICA) organizasyonunu üstlendiği "Çin ve İslam Dünyası: Medeniyetlerin Etkileşimi Sempozyumu" Çin'in başkenti Pekin'de başladı.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinin (IRCICA) organizasyonunu üstlendiği "Çin ve İslam Dünyası: Medeniyetlerin Etkileşimi Sempozyumu" Çin'in başkenti Pekin'de başladı.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü'nde düzenlenen sempozyuma, IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren'in yanı sıra çok sayıda uluslararası akademisyen ve bilim insanı katıldı.

Doç, Dr. Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada sempozyumda hem Çin ile Müslüman ülkeler arasındaki geçmişte ve bugün yaşanan ilişkilerin ele alındığını söyledi.

Bu tür toplantıların dünya milletlerinin aralarındaki etkileşimin artmasına, dostlukların pekişmesine vesile olduğunu belirten Eren, Çin'deki akademik kuruluşlar ile benzeri organizasyonları sürdürmek istediklerini ifade etti.

İpek Yolu ve Çin coğrafyasındaki İslam eserleri

"Çin ve İslam medeniyeti arasında büyük bir etkileşim var." ifadesini kullanan Eren, Çin'de tarihi İpek Yolu'nun yanı sıra Şian kentinde yapılmış 12 asırlık Büyük Cami ve Pekin Hamidiyye Üniversitesi olarak bilinen Niucie Camisi gibi eserlerin olduğunun altını çizdi.

Sultan II. Abdülhamid'in Pekin'e bir imam ve öğretim görevlisi gönderdiğini ve oradaki cami ve medresenin bir eğitim müessesi şeklinde hizmet vermesine katkıda bulunduğunu dile getiren Eren, Çin'in Osmanlı ve diğer İslam coğrafyalarıyla kültürel alışverişinin önemine dikkati çekti.

İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde, merkezi İstanbul'da bulunan uluslararası bir kuruluş olan IRCICA'nın düzenlediği Çin ve İslam medeniyeti sempozyumlarının ilki, 2013'de Pekin'de, ikincisi de 2015'de İstanbul'da düzenlenmişti.

İki gün sürecek sempozyum, Çin ve İslam dünyası arasındaki tarihi ilişkiler, medeniyetler arası etkileşim, bölgesel kontrol, Çin ve İslam dünyasının ortak inşa edeceği "Kuşak ve Yol" projeleri ve uluslararası sistemin dönüşümü başlıklarını kapsayan beş kısımdan oluşuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.