Çin, Uygurlara Müslüman isimlerini yasakladı

Çin, Uygurlara Müslüman isimlerini yasakladı

Çin aralarında Seyfeddin, Fahreddin, Ayşe, Fatma, Abdülaziz, Hatice ve Munise’nin de bulunduğu bazı isimlerin Uygur çocuklarına verilmesini yasakladı.

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da Uygurların çocuklarına bazı Müslüman isimlerini vermesini yasakladığı bildirildi.

BBC Özbek servisi, Çin’in Sincan olarak adlandırdığı Doğu Türkistan’ın Hotan ilinden seçilen vekiller, hükümet yetkililerinin 22 Müslüman isminden oluşan bir liste hazırladığını ve yeni doğan çocuklara bu isimlerin verilmesini yasakladığını bildirdi.

22 isimlik listeyi bölge dışında yaşayan Uygurlar da doğruladı. Çin’in Twitteri sayılan “Sina Weibo” sayfasında da Uygurlara verilmesi yasaklanan Arap harfleriyle yazılmış 15 erkek ve 7 kadın Müslüman ismin listesi yayınlandı.

Bu listede yer alan erkek isimleri arasında Bin Ladin, Saddam, Hüseyin, Arafat, Mücahid Mücahidullah, Esedullah, Abdülaziz, Seyfullah, Cundullah, Seyfeddin, Zikrullah, Nasrullah, Şemseddin ve Fahreddin isimleri var. Yasaklanan kadın isimleri ise Emine, Müslime, Muhlise, Munise, Ayşe, Fatma ve Hatice.

Sürgünde yaşayan Uygur aktivistler daha önceleri kendi isimlerinin hükümet tarafından Çince telaffuzda yazılmasını, şimdi ise bazı Müslüman isimlerin yasaklanmasını insan hakları ihlalleri olarak değerlendiriyor.

cin--uygurlara-musluman-isimlerini-yasakladi.jpg

islahhaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum