Çin tekelini ters laleyle kıracak

Çin tekelini ters laleyle kıracak

Selimiye Camisi ile özdeşleşen ters lale motifi, çini sanatıyla işlenerek hediyelik eşya haline getirilecek.

Düzenlenecek kurs sayesinde hem ters lale motifi gelecek nesillere aktarılacak hem de yaygınlaşan Çin üretimi hediyelik eşyaların kullanımının önüne geçilecek.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, Edirne'nin tarihte çini üreten kentlerin başında geldiğini ancak zamanla çini ustalarının yeni başkent İstanbul'a göçüyle çini sanatının İstanbul ve diğer kentlere kaydığını söyledi.

Kursla çini sanatını gelecek kuşaklara aktarılmasının yanında Edirne'nin hediyelik eşyadaki simge olan bir objesinin daha oluşturulacağını belirten Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"Selimiye Camisi ile adeta özdeşleşmiş olan ters lale objesini çini sanatıyla üreterek Edirne'ye gelen misafirlerimize Çin malı olmayan orijinal bir hediyelik taktim etmiş olacağız. Türk sanatının en nadide motiflerinden biri, bundan sonra Edirne'ye gelenleri bu kadim kenti anmak için evlerine asacakları çok güzel bir obje olacak."

Kurs öğretmeni Nadir Adlı da, hediyelik eşya motifi seçiminde Selimiye Camisi'nin müezzin mahfilinde yer alan ve efsanelere de konu olan ters laleden esinlendiklerini belirterek, "Ters lale söylencelerde inatçı bir yaşlı kadın diye anlatılır ve günümüze kadar dilden dile gelmiştir. Biz obje seçiminde bundan etkilendik. Renk seçiminde de Osmanlı'nın Edirne'deki ilk camisi Yeşilce Camisi'nin renginden seçtik. Ortaya şık bir eser çıktı" dedi.

Ters lale motifli objeler yakın zamanda hediyelik olarak 3-5 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulacak.

Ters Lale efsanesi

Kıbrıs'ı fethinin anısına 2. Selim'in, eski payitaht Edirne'de kente hakim bölgede heybetli cami yapılması emrini vermesinin ardından 80 yaşındaki Mimar Sinan, daha sonra "ustalık eserim" diyeceği camiyi yapmak için uygun alan aramaya başladı.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Kavak Meydanı olarak andığı Edirne'ye hakim alan, Mimar Sinan'ın "4 minareli ve kubbesi Ayasofya'yı dahi geçecek" diyerek tasarladığı cami için çok uygundu.

Lale bahçesi olan yerin sahibi yaşlı kadın, arsasını önce vermek istemedi. Daha sonra yetkililerin de araya girmesiyle zor da olsa, araziyi vermeyi kabul etti.

Yaşlı kadının camide lale figürünün bulunması şartı kabul edilerek, Selimiye Camisi'nin yapılacağı alan alındı. Söylencelere göre, bu nedenle Mimar Sinan da söz verildiği gibi laleyi ustalık eserinde işledi ancak bir farkla. Yaşlı kadının inatlaşmasının simgesi olan lale, ters olarak müezzin mahfilinin sütununda yer aldı.

Ters lale figürü, 439 yıldır adeta "yaşlı kadının inadını" simgelercesine sütunda duruyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.