Çin şimdi de camilere kota getirdi

Çin şimdi de camilere kota getirdi

Çin’in Doğu Türkistan’a uyguladığı akıl almaz yasaklara yenileri eklendi. Sakal bırakmayı ve başörtüsü takmayı yasaklayan Çin rejimi, şimdi de camilere kota getirdi.

Türkistan’daki Müslümanlar sadece Çin’in belirlediği camilerde namaz kılabilecek. Namaz sonrası dua etmek ve amin demek de yasak oldu.

 Çin, zulmü altındaki Doğu Türkistan’da yasaklara her gün yenileri ekleniyor.  1 Ocak'ta Müslümanların işyerleri ve resmi kurumlarda namaz kılmayı yasaklayan Çin devleti, yasaklara uymayan yüzlerce Uygur'u hapse attı. Çin’in İslam karşıtlığı bunlarla da sınırlı değil. Uygurlara yönelik cami kimliği uygulaması dayatan hükümet, kartı olmayan kişilerin camiye girmesine izin vermezken, namazın ardından dua etmeyi ve amin demeyi de yasakladı. 

CAMİ KARTI UYGULAMASI

Namaz kılmanın yasak olduğu Uygur Türklerine cami giriş çıkışlarına ise sınırlama getirildi. Çin’de bulunan Dini İşler Komitesi’nin uygulamaya başladığı "cami kartı" ile her Uygurlunun gideceği cami hükümet tarafından belirlendi.  Cami kartı almak isteyen vatandaşlar önce emniyet, istihbarat gibi kurumların denetiminden geçerek uygun görülmesi halinde kimliği alabiliyor. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk “Devlet, cami kimliği olup da camiye gelmeyenleri sen nasıl olur da bizim tayin ettiğimiz imama biat etmesin diye vatandaşlara ceza uyguluyor” dedi. 

KART YOKSA NAMAZ YASAK!

Sadece kimlikte yazılı olan camilerde namaz kılabilen vatandaşlar, farklı camiye girdiği takdirde cezai yaptırımla karşı karşıya kalıyor. Çin’de yasaklar bunlarla bitmiyor. Camilerde kılınan namazların ardından dua etmek ve amin demek de yasak. Sadece namaza değil başörtüsü gibi dini simgelere de yasak getiren Çin, sakal bırakan ve başörtüsü takanlara da üç yıl hapis cezası vermeye başlamıştı. Cuma hutbesine de yarım saat sınırı getiren yasakçı hükümet sadece kendisinin belirlediği hutbenin okunmasına izin veriyor

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum